Rådmand bør gå af nu, mener byrådsmedlem

DF's Kristoffer Hjort Storm er uforstående over for, at to top-embedsmænd er sendt hjem i forbindelse med de skandaleramte udbygningsaftaler, mens den ansvarlige rådmand uhindret fortsætter.

Det er forkert, at rådmand Hans Henrik Henriksen (S) uhindret forsætter på sin post efter afsløringerne af, at hans forvaltning i årevis har bedrevet en ulovlig og kritisabel praksis omkring anvendelsen af såkaldte udbygningsaftaler. 

Det mener DF's Kristoffer Hjort Storm, som længe har været blandt de hårdeste kritikere af kommunens praksis og var med til at sikre en uvildig advokatundersøgelse af sagen.

- Det er uforståeligt for mig, at han ikke tager konsekvensen af det, der er kommet frem i dag og går nu og her, siger Kristoffer Hjort Storm.

Han undrer sig over, at mens Hans Henrik Henriksens to topembedsmænd, Anders Fokdal, der er direktør i By- og landskabsforvaltningen, og stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen, begge er sendt hjem, mens sagen undersøges, så fortsætter rådmanden uhindret på posten.

quote Det er uforståeligt for mig, at rådmanden ikke selv tager konsekvensen. Advokatundersøgelsen er klokkeklar

Kristoffer Hjort Storm (DF), byrådsmedlem, Aalborg Kommune

Rod og kritik i samtlige undersøgte sager

- Når der kommer en undersøgelse med en konklusion, der er så alvorlig, at to topembedsmænd bliver sendt hjem, så er det uforståeligt for mig, at rådmanden ikke selv tager konsekvensen.

- Advokatundersøgelsen er klokkeklar, og rådmanden burde dermed konkludere, at han også har været en del af en syg kultur og tage konsekvensen af det, siger Kristoffer Hjort Storm.

Rådmand Hans Henrik Henriksen (S)  har været rådmand for området siden 2014.
Rådmand Hans Henrik Henriksen (S) har været rådmand for området siden 2014.
Foto: Aalborg Kommune

Advokatfirmaet Horten har i den uvildige undersøgelse kigget på 27 sager om udbygningsaftaler. I samtlige 27 sager har advokatfirmaet fundet noget at kritisere. Og i intet mindre end 15 af sagerne rangerer advokatfirmaet i den allermest belastende kategori, hvor der er tale om stærkt kritisable forløb og forhold. 

Sagerne stammer fra de seneste næsten 11 år og i det meste af den periode har rådmanden på området heddet Hans Henrik Henriksen. Han har siddet på posten siden 2014.

- Det bør får konsekvenser, siger Kristoffer Hjort Storm.

Rådmand modsatte sig undersøgelse af sig selv

Han hæfter sig ved, at rådmanden selv var den skarpeste modstander af, at der overhovedet skulle foretages en undersøgelse af hans forvaltning. 

Det kom særligt frem i forbindelse med et kaotisk møde i slutningen af august i By- og landskabsudvalget, som Hans Henrik Henriksen som rådmand selv er formand for. 

Efter mødet mente flertallet i udvalget, at der var truffet beslutning om at iværksætte en uvildig undersøgelse. Rådmanden afviste, at det var tilfældet, og at man alene havde besluttet at se på, hvad en eventuel undersøgelse skulle omfatte. 

Det vakte stor vrede blandt flertallet, som forlangte et ekstraordinært møde om sagen. Først efter det møde erkendte rådmanden, at det var besluttet at gennemføre en undersøgelse af hans forvaltning.

- Jeg synes også, at det forløb taler for, at det ikke er rigtigt, at rådmanden fortsat går rundt på forvaltningen, mens tingene nu skal undersøges, siger Kristoffer Hjort Storm og tilføjer:

- Heller ikke selv om han kun har kort tid tilbage som rådmand.

Rådmanden har været tavs

Rådmand Hans Henrik Henriksen stopper på posten til nytår, hvor den bliver overtaget af Venstres Jan Nymark Thaysen. 

Midt under al balladen om udbygningsaftaler i efteråret meldte Hans Henrik Hensen nemlig ud, at han ikke ville genopstille til kommunalvalget i november, og dermed slutter hans karriere både som rådmand og byrådsmedlem.

TV2 Nord har forgæves forsøgt at få en kommentar fra rådmanden i forbindelse med offentliggørelsen af den sønderlemmende kritik i advokatrapporten torsdag. 

Han forlod imidlertid byrådssalen og Medborgerhuset via bagdøren og mødte aldrig pressen i modsætning til andre byrådsmedlemmer med borgmester Thomas Kastrup-Larsen i spidsen. 

Sent torsdag aften meddelte Hans Henrik Henriksen, at han fredag formiddag vil vende tilbage på henvendelserne.  

Udbygningsaftaler - forstå sagen på ét minut

Sagen handler om, at Aalborg Kommune i over 10 år har ført en ulovlig og kritisabel praksis med såkaldte udbygningsaftaler.


En udbygningsaftale er noget en bygherre kan anmode kommunen om, hvis han/hun i forbindelse med et projekt har nogle ønsker til forbedringer af infrastruktur, fx et lyskryds eller andet.


Det er bygherren, der skal anmode om en udbygningsaftale.


Kommunen må ikke tage initiativet. Det viser advokatundersøgelsen, at Aalborg Kommune i stor udstrækning har gjort sig skyldig i.


Bygherrer har ikke blot oplevet, at Aalborg Kommune ulovligt har forelagt udbygningsaftaler for dem. De har også følt sig presset til at sige ja til dem – og dermed også sige ja til at betale millioner til kommunekassen.


Flere bygherrer har til advokatundersøgelsen forklaret, at de oplevede, at de var tvunget til at sige ja til en aftale, hvis de ville sikre sig en lokalplan og byggetilladelse til deres projekt.Udbygningsaftaler

021222 DIGI Ansatte tilbudt krisehjælp Still

play Sådan foregik politiets ransagninger hos kommunen

301122 Stigsborgbrygge 5 by og land brst 4493

play Ansatte tilbudt krisehjælp i Aalborg Kommune

def_thumb,50_percent

play Ransagning ryster borgmester: - Hvorfor ringede politiet ikke bare?

Jan Nymark

Politi ransager kommune: - De har fået alt, de bad om

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland