Entreprenør anlægger sag efter kommunal skandale
Torben Nielsen raser over, at Aalborg Kommune nu henviser ofrene for ulovlige udbygningsaftaler til at anlægge sag, hvis de mener, de er blevet snydt.
Entreprenør Torben Nielsen, der driver TN Udvikling, er en af dem, der er blevet tunget ind i en udbygningsaftale med Aalborg Kommune. En aftale, som ifølge hans eget udsagn, har kostet ham seks millioner kroner.
- Jeg er rasende over, at kommunen nu henviser ofrene i skandalen til at anlægge sag, hvis de mener, de har noget til gode, siger Torben Nielsen.
Udmeldingen kommer fra rådmand i By og Land, Jan Nymark Thaysen (V), der opfordrer bygherrer til at lægge sag an.
- Dem, der mener, de har tab på en udbygningssag, skal selv rejse en sag ved domstole mod Aalborg Kommune, og så tager vi den derfra, lød det fra rådmanden.
Derfor opfordrer rådmanden til at anlægge sag:
Kommunen har været lidt for hurtig
Advokatfirmaet Horten rejser i 30 byggesager massiv kritik af Aalborg Kommunes håndtering af såkaldte udbygningsaftaler. Aftaler som kommunen og private bygherrer frivilligt kan indgå om betaling af for eksempel kommunale veje og fortorve.
Problemet i Aalborg er, at flere bygherrer har følt sig tvunget til at acceptere aftaler og betale for projekter i millionklassen som en forudsætning for, at Aalborg Kommune ville behandle deres sager og gå videre med lokalplanen for deres projekter.
- Det, der har været det kritiske er, at vi som kommune har været lidt for hurtige til at bringe udbygningsaftaler ind på bordet, hvor det jo er den enkelte udvikler, der selv skulle være kommet med idéen og udkastet til en aftale, siger Jan Nymark Thaysen.
Jeg tænker også, at vi har en del skatteborgere i kommunen, som ville blive pænt utilfredse med os, hvis vi bare begyndte at udbetale erstatninger uden lovmæssigt grundlag.
Jan Nymark Thaysen, rådmand
Der er ingen lignende tilfælde
Det er også advokatfirmaet Horten, som anbefaler, at kommunen ikke tilbagebetaler de penge, som ejendomsudviklerne i Aalborg mener, at de er blevet tvunget til at betale for at få udbygningsaftalerne i hus. Den anbefaling vælger Aalborg Kommune at følge.
- Det er første gang, vi har været udsat for denne type sag, og det gælder også på landsplan, så der mangler præcedens. Skal man begynde at udbetale erstatninger, så skal man jævnført kommunalfuldmagten gøre det på et grundlag, som giver os mulighed for det, og det grundlag eksisterer sådan set ikke, siger Jan Nymark Thaysen og tilføjer:
- Jeg tænker også, at vi har en del skatteborgere i kommunen, som ville blive pænt utilfredse med os, hvis vi bare begyndte at udbetale erstatninger uden lovmæssigt grundlag.
Hver enkelt sag skal således forbi en domstol, og det er der ifølge rådmanden en god grund til:
- Det er en kompliceret sag med udbygningsaftaler. Det er jo egentlig sådan en "noget for noget"-aftale.
- For i Planloven står der, at en bygherre skal kunne få nogle ekstra muligheder ved selv at gå ind og bidrage til eventuel noget kommunal infrastruktur, og der har jo været lavet de her handler undervejs, forklarer rådmanden og tilføjer, at det ikke er entydigt, om man har lidt et tab, eller man ligefrem kan have fået fordel af at have benyttet sig af en udbygningsaftale.
- Det er uanstændigt fra kommunens side
Den udlægning giver Torben Nielsen ikke meget for.
Han kalder det uanstændigt, at kommunen først i årevis overtræder loven på det groveste, og selv om det så bliver statueret i en grundig juridisk undersøgelse, så afviser man enhver snak om erstatning, men henviser i stedet dem, det er gået ud over, til, at de bare kan anlægge sag, hvis de vil mere.
- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at kommunen spekulerer i, at ingen tør anlægge sag. Hvad er sandsynligheden for, at store og små virksomheder, som er forretningsmæssigt afhængige af kommunen, vil anlægge sag, siger Torben Nielsen.
Jeg vil se på at tage kontakt til andre af dem, der er blevet tvunget ind i udbygningsaftaler, med det formål at anlægge et fælles søgsmål mod kommunen
Torben Nielsen
Det får ingen konsekvenser
Men det vil ifølge rådmanden ikke få konsekvenser for et fremtidigt samarbejde, hvis man vælger at lægge sag an mod kommunen.
Man vil med andre ord ikke komme til at stå i et dårligt lys, hvis man lægger sag an.
- Absolut ikke, fastslår rådmanden.
- Under andre omstændigheder kunne det godt lyde lidt op ad bakke (en med sådan situation, red.), men der er en stor forståelse fra kommunens side, for vi ved jo godt, hvor skylden i de her sager oprindeligt ligger, understreger han.
Klar til erstatningssag
Entreprenør Torben Nielsen fra TN Byg står bag opførelsen af de nye store røde etage-ejendomme på hjørnet af Østre Allé og Dag Hammerskjølds Gade.
I forbindelse med byggeriet indgik han en udbygningsaftale med Aalborg Kommune, der vedrører åbningen af en gammel å inde på godsbanearealet.
En udbygningsaftale, der har kostet ham mange millioner kroner. Og han nu klar til at anlægge sag mod kommunen i forhold til netop den aftale.
Står det til Torben Nielsen, kommer hans erstatningsanlæg ikke til at stå alene.
- Jeg vil se på at tage kontakt til andre af dem, der er blevet tvunget ind i udbygningsaftaler, med det formål at anlægge et fælles søgsmål mod kommunen, siger Torben Nielsen.
Se videoindslag med Torben Nielsen, der vil lægge sag an mod Aalborg Kommune: