Ejendomsudvikler i Aalborg: - Alt er gået i stå efter skandalesagerne
Foto: Ib William Christensen / TV2 Nord
Det står stille med tilladelser til byggeri i Aalborg, efter forvaltningen blev ramt af kritikken om håndteringen af udbygningsaftaler, lyder det fra en ejendomsudvikler.
På Godsbanen i Aalborg er TN Udvikling A/S ved at opføre flere nye bygninger. Men Torben Nielsen, der ejer TN Udvikling, fygter, at byggekranerne snart går i stå.
Samarbejdet med By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune fungerer nemlig ikke optimalt, lyder det fra ejendomsudvikleren:
- Jeg forudser, at om et halvt til et helt år, så begynder der at komme rigtig mange arbejdsløse håndværkere, fordi vi ikke får udstedt nye byggetilladelser, siger han.
Han tror, at det er den seneste tids skandalesager, der har fået arbejdet med byggetilladelser til at gå i stå. Forvaltningens praksis med udbygningsaftaler er blevet undersøgt siden november, og undersøgelsen er kun lige afsluttet.
Flere kritiske sager
Torsdag offentliggjorde Aalborg Kommune en supplerende undersøgelse fra advokatfirmaet Horten. Den supplerende undersøgelse har omfattet 10 nye sager, der ikke før har været undersøgt.
Her fremgår det, at fire sager er kritiske, fem sager er overvejende kritiske og en sag er overvejende ikke-kritisk.
- Det bekræfter, at den praksis, vi har haft førhen, den har ikke været efter bogen, og det skal vi have rettet op på, siger Jan Nymark Thaysen fra Venstre, der er by- og landskabsrådmand i Aalborg Kommune.
Kan binde knude på sagen
I december 2021 afleverede advokatfirmaet Horten den første undersøgelse af udbygningsaftalerne. I den forbindelse blev Horten bedt om at gennemføre en supplerende undersøgelse, og det er den, der torsdag blev præsenteret for politikerne i Aalborg Kommune.
- Vi har kigget alle sager igennem, og vi har fundet dem, der var kritiske og har fået dem fremlagt. Vi har også kigget på, hvad det skal have af personalemæssige konsekvenser. Det forløb har vi jo allerede kørt, så vi er ved at være der, hvor vi kan binde knuden på den her sag, siger rådmand Jan Nymark Thaysen.
For os er det her millioner, det drejer sig om, og for samfundet er det mange, mange millioner
Torben Nielsen, TN Udvikling
Tilbage i november stod flere bygherrer frem på TV2 Nord og fortalte, at de havde følt sig presset til at indgå udbygningsaftaler med Aalborg Kommune.
TV2 Nord kom også i besiddelse af dokumenter, der viste, at bygherrerne blev tvunget til at acceptere aftaler og betale for projekter i millionklassen som en forudsætning for, at Aalborg Kommune ville behandle deres sager og gå videre med lokalplanen for deres projekter.
Domstolene skal afgøre erstatning
Undersøgelsen fra advokatfirmaet anbefaler, at kommunen ikke tilbagebetaler de penge, som ejendomsudviklerne i Aalborg mener, at de er blevet tvunget til at betale for at få udbygningsaftalerne i hus.
I stedet skal hver enkelt sag forbi en domstol, lyder det fra by- og landskabsrådmand, Jan Nymark Thaysen:
- Det er første gang, vi har været udsat for denne type sag, og det gælder også på landsplan, så der mangler præcedens. Skal man begynde at udbetale erstatninger, så skal man jævnført kommunalfuldmagten gøre det på et grundlag, som giver os mulighed for det, og det grundlag eksisterer sådan set ikke.
Når vi spørger efter, hvornår vi kan forvente at komme i mål, så siger de, at de ikke kan give os nogle datoer
Torben Nielsen, ejendomsudvikler
Han tilføjer, at dem, der mener, at de her penge til gode hos kommunen, endelig skal rejse en erstatningssag mod Aalborg Kommune, så sagerne kan afsluttes. Men erstatningens størrelse skal afgøres af en domstol:
- Jeg tænker også, at vi har en del skatteborgere i kommunen, som ville blive pænt utilfredse med os, hvis vi bare begyndte at udbetale erstatninger uden lovmæssigt grundlag.
Medarbejdere mangler beføjelser
I forlængelse af advokatundersøgelsen blev både stadsarkitekten i Aalborg Kommune og direktøren i By- og Landskabsforvaltningen hjemsendt.
Hjemsendelsen af de to ledende medarbejdere i forvaltningen har sat en prop i systemet, lyder det fra ejendomsudvikler Torben Nielsen. Han oplever, at der ikke er nogle af forvaltningens medarbejdere tilbage, der har beføjelser til at godkende byggerier:
- Når vi spørger efter, hvornår vi kan forvente at komme i mål, så siger de, at de ikke kan give os nogle datoer, for det ligger langt ude i fremtiden, fordi der ikke er en fungerende stadsarkitekt, siger han.
Er det ikke fair, at tingene bliver gjort fra bunden af, fordi man skal finde sit ståsted igen efter alt denne tumult?
- Det er fair nok, at tingene bliver gjort fra bunden af, men det er ikke fair, at det skal tage et halvt til et helt år, før man finder sine ben at stå på, når nu alle andre kommuner kan agere hver dag, selvom de også ligger under for udbygningsaftalerne, siger Torben Nielsen.
Nu håber Torben Nielsen, at politikerne vil se på at give de medarbejdere i forvaltningen, der sidder med byggesager, større beføjelser, så sagsbunkerne kan blive mindre.
- For os er det her millioner, det drejer sig om, og for samfundet er det mange, mange millioner, siger han.