Vibeke Gamst om tonen i kommunen: - Det er pinligt
- Det er meget ubehageligt at læse den tone og den jargon, der har været gængs i forvaltningen, siger Vibeke Gamst, byrådsmedlem i Aalborg Byråd for Det Konservative Folkeparti.
Det er pinligt for Aalborg Kommune ud over alle grænser, lyder det fra garvet Aalborg-politiker, efter rapport giver kommunen sønderlemmende kritik.
Mangeårigt byrådsmedlem, Vibeke Gamst, er tydeligt påvirket efter at have fået forelagt den rapport, som Aalborg Byråd har offentliggjort om kommunens håndtering i sager om såkaldte udbygningsaftaler.
En håndtering, som flere entreprenører gentagne gange har kritiseret og kaldt ulovlig praksis.
- Jeg er meget påvirket af situationen, siger Vibeke Gamst til TV2 Nord.
- Meget ubehagelig jargon
Det er et uvildigt advokatfirma, som har undersøgt 27 sager om udbygningsaftaler. I samtlige sager har advokatfirmaet fundet forhold, der ikke er i orden.
I 21 ud af de 27 sager er der tale om kritisable forhold.
- Det er meget ubehageligt at læse den tone og den jargon, der har været gængs i forvaltningen. Der er tale om en meget ubehagelig jargon, uddyber Vibeke Gamst tydeligt følelsesmæssigt påvirket af, at Aalborg Kommune har ageret på den måde igennem en årrække.
- Det er pinligt for Aalborg Kommune ud over alle grænser, fastslår hun.
Forudser flere lignende sager
Ifølge den garvede politiker er der ikke meget positivt at sige om hele sagen - andet end at advokatundersøgelsen er klar og grundig.
Rapporten slår fast, at Aalborg Kommune ikke har været god nok til at overholde det såkaldte frivillighedsprincip i forhold til de udbygningsaftaler, som kommunen har indgået gennem de sidste mange år.
Faktisk er kommunens praksis med aftalerne direkte på kant med loven.
At resultatet af undersøgelsen påpeger en så alvorlig praksis, kommer totalt bag på Vibeke Gamst.
- Nu skal vi i gang med at arbejde et spadestik dybere, og det vil ikke undre mig, hvis der dukker flere sager af lignende karakter op, siger hun.
HVAD ER EN UDBYGNINGSAFTALE?
Udbygningsaftaler blev implementeret i Planloven i 2007. Med udbygningsaftaler bliver det muligt for kommuner at indgå frivillige aftaler med private grundejere om at medfinansiere fysisk infrastruktur i forbindelse med byudvikling.
Det kan eksempelvis være veje, lyskryds eller klimatilpasning.
TV2 Nord kan afsløre, at flere bygherrer har haft det indtryk, at kommunen kun ville give byggetilladelsen, hvis bygherren søgte om at indgå en udbygningsaftale - og dermed skulle medfinansiere noget af infrastrukturen.
Chefer hjemsendt
Direktør i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, Anders Fokdal, og stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen er hjemsendt oven på den uafhængige advokatundersøgelse af Aalborg Kommunes brug af udbygningsaftaler.
Beslutningen blev truffet efter et syv timer langt møde i Aalborg Byråd torsdag. De to ledende medarbejdere hjemsendes med løn, indtil kommunens brug af de stærkt kritiserede udbygningsaftaler er blevet undersøgt nærmere.
Det er endnu uvist, om undersøgelsen af Aalborg Kommunes håndtering af udbygningsaftaler vil få økonomiske konsekvenser for kommunen.