Nervøse førstegangsvælgere - Det er vores liv og fremtid, det handler om

På Dronninglund Gymnasium er der mange førstegangsvælgere, der ser spændt frem mod valgdagen. Især ét emne fylder hos de unge gymnasieelever.

Der var politik på skemaet torsdag formiddag i samfundsfagstimen for 3.E på Dronninglund Gymnasium. 

Og sådan vil den næste måned højst sandsynligt fortsætte - også selvom fagene hedder dansk, engelsk og historie. For det kommende folketingsvalg har ramt 3.E, der alle sammen er førstegangsvælgere. 

-  Det er interessant at få noget indflydelse for første gang, siger Marcus Møller fra den pågældende klasse.

Han har endnu ikke har bestemt sig for, hvor krydset skal sættes. 

quote - Det er vores liv og fremtid, det handler om.

Antoinette Diabelez, 3.E, Dronninglund Gymnasium

- Jeg går op i de emner, der kan gavne mig selv mest, siger han og forklarer, at det blandt andet er benzinpriser og uddannelse - for lige nu kører han i sin bil fra Sæby til Dronninglund Gymnasium hver dag.

Eleverne i 3.E har samfundsfag som studieretningsfag. Den næste måned skal bruges på at blive klog på valget og de danske folketingspolitikere.
Eleverne i 3.E har samfundsfag som studieretningsfag. Den næste måned skal bruges på at blive klog på valget og de danske folketingspolitikere.
Foto: Vibe Rosenkrantz Aagaard / TV2 Nord

Nervøse og spændte

For klassekammeraten Antoinette Diabelez er det ikke kun spænding, der er i luften. Hun er nemlig også nervøs for den 1. november, hvor hun skal ned til folketingsvalgets stemmeurner for første gang. 

- I sidste ende betyder ens stemme noget. Det kan faktisk gøre en forskel, lyder det fra Antoinette Diabelez, som mener, det er vigtigt, at hendes stemme ikke går til spilde. 

- Det er jo virkeligheden. Alle de løfter, de giver, handler om mennesker. Det er noget, der kan gå ind og ændre vores hverdag, siger hun.

Gymnasiet vil klæde eleverne på 

Selvom der var politik på skemaet i samfundsfagstimen, var det udenrigspolitik - og altså ikke det kommende folketingsvalg. Men det bliver anderledes den kommende måned. 

- Nu har hun trykket på knappen, så nu kan vi begynde at fokusere på valget, som er en stor begivenhed - også for mig, siger Per Krogh Mikkelsen, der er samfundsfagslærer i 3.E. 

Blandt andet kommer samfundsfagstimerne til at bære præg af det kommende valg - og så har gymnasiet arrangeret en valgdebat før den 1. november, og en valgdag efter, hvor eleverne skal bearbejde resultaterne. 

-  Det er en stor ting for mange af dem, der skal stemme for første gang, så vi vil prøve at klæde eleverne på til at træffe det rigtige valg for dem, siger Per Krogh Mikkelsen.

Hemmelighedsfulde unge

Selvom gymnasiet vil klæde eleverne på, så ved de unge godt, hvad de går op i. Både hos Antoinette og Markus fylder ét emne især: Klimaet.

- Det er vores liv og fremtid, det handler om, siger Antoinette Diabelez. 

Udover klimaet, nævner hun også socialpolitik som et vigtigt emne. 

- Børn og unge skal have det godt. Hvis de svage i samfundet ikke kan hjælpe sig selv, skal de have noget hjælp, fortæller hun.

quote Jeg kender mine egne værdier, men jeg ved, jeg skal undersøge meget mere inden for at blive helt sikker.

Antoinette Diabelez, 3.E, Dronninglund Gymnasium


Selvom Marcus Møller og Antoinette Diabelez stadig er i tvivl om, hvem de vil stemme på, så holder de kortene tæt ind til kroppen. 

- Jeg har en lille ide, men det er ikke noget, jeg vil sige her, for jeg er ikke sikker, siger Marcus Møller, der bliver bakket op af Antoinette Diabelez.

- Jeg kender mine egne værdier, men jeg ved, jeg skal undersøge meget mere inden for at blive helt sikker, siger hun. 


Seneste nyt

fra Nordjylland