150-års byhistorie bliver fortalt i ny bog
For 150 år siden blev Aars grundlagt, og siden er det gået stærkt med udviklingen. Nu fortælles historien om byen i en ny bog, der udgives onsdag.
Hvis man har brug for en ekspert i Aars’ historie, så er museumsinspektør Kim Ørsted Iversen en af de første, man bør gå til. I 12 år har han arbejdet med byen og dens historie i kraft af sit arbejde som museumsinspektør på Vesthimmerlands Museum.
Onsdag bliver bogen ”Aars 150 år” udgivet, som Kim Ørsted Iversen er forfatter til. I et halvt år har han arbejdet intensivt med at skrive bogen, og det har til tider været et udfordrende arbejde:
- Det var lidt hårdt i begyndelsen, for på grund af corona sad jeg hjemme med to børn, som skulle undervises, og så måtte jeg skrive om eftermiddagen og aftenen. Men da de kom tilbage i skole, så gled det noget nemmere, og det er egentlig gået forbløffende godt efter det, siger han med et smil.
En by med initiativ
I alt er det blevet til mere end 400 siders gennemgang af Aars’ historie. En bog, som fortæller om udviklingen af Aars fra de første pionerer, der kom til byen i 1870 og til i dag, 150 år senere, hvor byen har 8000 indbyggere og er den største by i Vesthimmerland.
- Jeg håber, at folk ser, at det er en by, der altid har været fyldt med initiativ, og folk der tager ved og gerne vil det bedste for byen. Det kan man også se i dag, hvor der er masser af ildsjæle, der gør meget for byen, og det er man også nødt til for at have en by i udvikling, siger museumsinspektør Kim Ørsted Iversen.
Bogen er finansieret af forretningsudvalget for byjubilæet. Der var masser af arrangementer planlagt i Aars i løbet af 2020 for at fejre byens 150-års jubilæum, men de fleste af arrangementerne er blevet aflyst på grund af corona. Heldigvis kan bøger stadig skrives under en pandemi, og derfor er bogen om Aars' 150-års jubilæum et af de få tiltag, der gennemføres i år:
- Byjubilæet var en god anledning til at sætte ord på alt det, jeg har gået og samlet sammen i de 12 år, jeg har arbejdet her på museet. Jeg har arbejdet meget med byens udvikling, og historien er stykket sammen af fakta, avisartikler og alt det, folk har fortalt, siger Kim Ørsted iversen.
- Jeg kunne sagtens have skrevet mere
Egentlig skulle bogen i første omgang have været på 200 sider, men den endte på 432 sider, og hvis ikke det var fordi, der var en deadline op til julesalget, så kunne bogen hurtigt være blevet endnu tykkere:
- Jeg kunne sagtens have skrevet endnu mere, end det jeg har skrevet. Det sidste afsnit fra 2007 og til i dag er noget kortere end de andre, for det kan være svært at se nu, hvad der er banebrydende fra den tid, fordi det er så nyt. Det kræver for det meste, at der går nogle år, før man kan se, hvad der var skelsættende i perioden, siger han.
Bogen bliver sat til salg onsdag og kan købes i Kvickly i Aars og i museumsbutikken på Vesthimmerlands Museum.