LIGE NU:

Aars fylder 150 år: Ny udstilling fortæller byens historie

En ny udstilling åbner fredag på Vesthimmerlands Museum. Ved hjælp af billeder fortæller museet historien om Aars’ 150-års levetid.

Tilbage i 1870 var der ikke meget at se i Aars. Her lå en kirke, en kro og en skole, samt nogle spredte gårde rundt omkring. Siden er byen vokset, og i dag er det den største by i Vesthimmerland med mere end 8000 indbyggere. Det fejrer Vesthimmerlands Museum med en ny udstilling om byen i anledning af Aars' 150-års jubilæum.

- Jeg håber, udstillingen kan være med til at fortælle om byudvikling og innovation og den betydning, enkeltpersoner har haft for udviklingen af området. Tingene kommer jo ikke af sig selv. Det kræver, at flere går sammen om at løfte en udvikling, og der er Aars et fantastisk eksempel på, at det kan lykkedes, siger Broder Berg, der er direktør på Vesthimmerlands Museum.

Udstillingen viser de vigtigste punkter i byens historie. Her kan nævnes togstationen, der fik stor betydning for byen og uddannelsesinstitutionerne, der trak mange nye tilflyttere til. Også Vesthimmerlands Museum har fået sin egen plads på udstillingen.

Museet åbnede i 1920 og har derfor 100-års jubilæum i år. Med museet fik borgerne i byen også et sted, hvor deres historier kunne fortælles.

- Det er her, byens identitet bliver samlet. Det er her, folk har afleveret genstande og fotografier, så på den måde har museet stor betydning for byen, siger Broder Berg.

Stort sorteringsarbejde

Det har ikke været en nem opgave for personalet at udvælge de 120 billeder, der nu hænger på væggene på Vesthimmerlands Museum. Gennem tiden er der taget et hav af billeder, og museets lokalhistoriske arkiv ejer selv tusindvis af billeder.

Derfor har personalet været i gang med et større sorteringsarbejde for at vælge de billeder, der bedst beskriver hverdagen og livet i Aars gennem tiden.

- Vi har skulle tænke os rigtig godt om og finde ud af, hvad nedslagene skal være, når man på 120 billeder skal beskrive så meget udvikling. Så vi har haft fokus på at dække uddannelsesinstitutioner, hovedgaden, banen og industrien, siger Maria Clement Hagstrup, der er museumsinspektør på Vesthimmerlands Museum.

Aflyste arrangementer

2020 skulle have været året, hvor Aars i den grad blev fejret i forbindelse med byens 150-års jubilæum, men de fleste arrangementer er blevet aflyst på grund af corona. Det samme gælder Vesthimmerlands Museums 100-års jubilæum.

- Vi havde haft nogle helt andre forventninger til året. Vi havde egentlig travlt med masser af aktiviteter, og det her var virkelig en streg i regningen, for vi havde bestemt ikke regnet med, at vi pludselig skulle tænke i andre baner, siger Broder Berg.

Derfor håber han, at mange vil kigge forbi og se udstillingen om byen. Selvom udstillingen fokuserer på Aars og byens historie, så er håbet fra Vesthimmerlands Museum også, at folk, der ikke bor i Aars, vil finde udstillingen interessant:

- Der er både til dem, der leder efter barndomsminder, men også for dem, der gerne vil se, hvordan byen har udviklet sig. Hvad det er for en by, vi har her, der er hovedby i Vesthimmerland, siger Broder Berg.

Senere på året udgiver museet en bog om Aars’ historie gennem 150 år, og her vil endnu flere billeder fra byens historie indgå.

121020_kardo_stills_5.jpg

play Kardo fra Opgangen: - Min mor sagde, at vi skulle op til min far i Europa

241116 Affaldssortering

Aalborg Kommune når ikke tidsfrist for ny affaldssortering: - Det er urimelige betingelser

20_percent

play Aalborg Kommune skruer op for test af personale

60_percent

play Gik på svampejagt - kom hjem med campingplads

121020_kardo_stills_5.jpg

play Kardo fra Opgangen: - Min mor sagde, at vi skulle op til min far i Europa

241116 Affaldssortering

Aalborg Kommune når ikke tidsfrist for ny affaldssortering: - Det er urimelige betingelser

20_percent

play Aalborg Kommune skruer op for test af personale

Til forsiden

Til forsiden