LIGE NU:

Aflyste aktiviteter: Ældre er ramt af nedlukning

Kommunale aktivitetstilbud er lukket ned i de syv nedlukkede, nordjyske kommuner. Det rammer særligt de ældre borgere i kommunerne.

Normalt er der gang i stolegymnastik, banko, knipling eller IT-hjælp i Aktivitetscenteret i Aars.

Men siden nedlukningen af Vesthimmerlands Kommune har døren ind til Aktivitetscenteret været låst og en seddel med påskriften ”Lukket på grund af corona” er sat på vinduet.

- Jeg har talt med mange, der spørger, om vi ikke snart åbner igen, men det kan vi ikke på grund af corona, siger Hans Jørgen Lau Jeppesen, der er formand i Aktivitetscenteret.

30.000 ældre i alderen 65+ gør årligt brug af centeret, og flere kommer dagligt forbi for at drikke en kop kaffe og få en sludder med andre ældre fra byen. Derfor frygter Hans Jørgen Lau Jeppesen, at det kan ramme nogle af de ældre borgere hårdt, når centeret bliver nødt til at holde lukket:

- Det gør det, at de ældre bliver mere ensomme, meget mere ensomme. Det er ikke kroner og ører for os, der er vigtige, men det er ærgerligt for de ældre, og det er det, jeg synes, er værst, siger han.

Aflyst, aflyst, aflyst

Hvis man ser på hjemmesiden for Ældre Sagen Aars, så kan man se, at alle aktiviteter er aflyst indtil december. De blev aflyst, da kommunen lukkede ned den 5. november. Ifølge Birgitte Bager Christensen, der er formand for Ældre Sagen Aars, så er denne nedlukning sværere, fordi det kun er enkelte kommuner, der bliver ramt.

- I foråret var hele landet fælles om det her, og der var en form for korpsånd. Nu er vi syv kommuner, der er sat i en særlig bås, og vi har det værre end andre, der kan blive ved med at besøge hinanden på kryds og tværs, siger hun.

Det er særligt de lukkede kommunegrænser, der har gjort det svært for ældre borgere i Vesthimmerland. Kommunen har en større andel ældre end landsgennemsnittet, og mange af kommunens ældre har børn og børnebørn uden for kommunegrænsen.

- Enhver kan vel sætte sig ind i, hvor vanskeligt det er ikke at kunne få besøg af deres nærmeste, som bor uden for kommunen, og det her er en kommune, hvor der bor ældre, og deres børn og børnebørn er ofte flyttet til andre dele af landet, siger Birgitte Bager Christensen fra Ældre Sagen Aars.

quote Det gør det, at de ældre bliver mere ensomme, meget mere ensomme. Det er ikke kroner og ører for os, der er vigtige, men det er ærgerligt for de ældre, og det er det, jeg synes, er værst.

Hans Jørgen Lau Jeppesen, formand, Aktivitetscenteret

Take away i stedet for fællesspisning

Lokalforeningen har kun et arrangement, der ikke er aflyst, og det bliver afholdt på en noget anderledes måde end planlagt. I anledning af det landsdækkende arrangement ”Danmark Spiser Sammen”, skulle der også have været fællesspisning i Aars.

Nu har Ældre Sagen Aars i stedet valgt at gennemføre arrangementet ved at tilbyde take away til 50 ældre i kommunen, som så kan gå sammen og spise i mindre grupper med dem, de normalt ses med. Derudover kan medlemmer også få en telefonven, der ringer og taler med dem, hvis der er behov for det.

- Det har været en lykke for os, at vi nu kan etablere take away. Det er bare så dejligt, at vi kan give dem den glæde, for det er skønt, at der er et lyspunkt i alt det her, siger Birgitte Bager Christensen, formand for Ældre Sagen Aars.

Nødvendigt at lukke

I Aktivitetscenteret er fryseren altid fyldt op med wienerbrød og rundstykker, så der er til formiddagskaffen. Det bliver der ikke meget af det næste stykke tid, og selvom det ærgrer formanden, så mener han også, at det er den rigtige beslutning at lukke ned:

- Man er nødt til at lukke ned på grund af corona, for vi vil ikke risikere, at der er nogen, der siger, at de fik corona i aktivitetscentret. Det vil være frygteligt for os, for kommunen og for de pårørende. Det vil være en katastrofe, siger Hans Jørgen Lau Jeppesen.

Han håber, at situationen er bedre til januar, når Aktivitetscenteret planlægger at åbne igen, for han savner den daglige snak med brugerne af centeret:

- Jeg synes, det er kedeligt, at det er tomt. For som formand har jeg min daglige gang hernede, og jeg kommer altid herned og får en sludder med dem, der er her, og det betyder meget for mig, siger han.