LIGE NU:

Andeavler patruljerer: frygter fugleinfluenza

Flere gange om dagen er andeavler Peter Nielsen på "patrulje" på marken hos sine økologiske ænder. Han gør alt for at beskytte dem mod fugleinfluenza.

På en mark nær Farsø går 3500 hvide pekingænder. I løbet af en uges tid skal de til slagteren for at blive til juleænder, men lige nu nyder de det økologiske andeliv, lykkeligt uvidende om, at faren for fugleinfluenza lurer.

Den fare er andeavler Peter Nielsen dog mere end klar over. I slutningen af november blev der fundet fugleinfluenza i Danmark, og i sidste uge blev sygdommen så opdaget i Nordjylland. Udbruddet har betydet, at fjerkræavlere er blevet pålagt at holde deres dyr inden døre eller lægge fast tag over udearealer. Dette gælder dog ikke ænder, og selv om en overdækning kunne nedbringe smittefaren, har det ikke været en mulighed for Peter Nielsen.

En økologisk andeavler fra Farsø patruljerer flere gange dagligt. Han er bekymret for fugleinfluenza, og vogter over ænderne indtil de skal sendes til slagteriet i næste uge.

- Jeg har så mange hektar, at det simpelthen ikke er muligt. Men jeg har overdækket vand behodlere og foderautomater, og så gør jeg alt hvad jeg kan for at holde vilde fugle væk, siger han.

Det betyder i realiteten, at han i døgnets lyse timer går faste patruljer på marken hos ænderne. Hans tilstedeværelse skræmmer mange vildfugle væk. Og resten bliver skræmt væk af skræmmeskud, som også jøævnligt affyres over marken. Samtidig har Peter Nielsen flyttet foderautomater og vandforsyning tættere på beboelsen.

- Alene det, at de er tættere på huset, gør, at mange vilde fugle ikke kommer så tæt på. Samtidig er det også meget lettere at holde øje med både ænder og vildfugle, siger Peter Nielsen.

Det er yderst vigtigt at holde fugleinfluenzaen fra døren. Bliver bare en enkelt and smittet, skal hele bestanden slås ned, og det har økonomiske konsekvenser, da ænderne repræsenterer en værdi på omkring en kvart million kroner.

De 3500 ænder er årets sidste flok, og de skal slagtes i begyndelsen af næste uge. Derpå venter et par andefrie måneder for avleren i Farsø.

- Når det så bliver forår, og vi er klar til at sætte en ny bestand ud, så håber jeg, at fugleinfluenzaen er drevet over, siger Peter Nielsen.

Stine Rex

Stine Rex vil slå danmarksrekord og sætte fokus på organdonation

Brovst Skole

Brovst Sogn er ét smittetilfælde fra at blive lukket ned

fokus.. på vores vilde natur

play Blomster og bier har det svært: - Der er håb, men du skal også gøre noget

play TV: Amerikanske F-16-jagere landede på Flyvestation Aalborg

Stine Rex

Stine Rex vil slå danmarksrekord og sætte fokus på organdonation

Brovst Skole

Brovst Sogn er ét smittetilfælde fra at blive lukket ned

fokus.. på vores vilde natur

play Blomster og bier har det svært: - Der er håb, men du skal også gøre noget

Til forsiden

Til forsiden