Balladen fortsætter i år: Handelsstandsforening fik nej til julelys på Kimbrermuren
Foto: Mick Anderson
Det synes næsten som diskussionen, der aldrig får en ende. Spørgsmålet om, hvorvidt der skal – eller ikke skal – være julebelysning på Per Kirkebys kunstværk ”Kimbrermuren” i Aars. Igen i år raser debatten.
Det er ikke et spørgsmål, man skal lede ret længe efter holdninger til på hovedgaden i Aars. Spørgsmålet om julebelysning på Per Kirkebys ”Kimbrermuren” i byen.
- Det vil overhovedet ikke genere mig – tvært imod, lyder det fra Iben Trolle, som er kommet fast i Aars de seneste 14 år.
- Jamen, jeg synes ikke det ødelægger det, mener Henriette Jensen, sygeplejerske fra Aars.
Med ”det” mener hun det kunstværk på Kimbrertorvet i byen, som både sidste år og i år har været centrum for en større debat om julebelysning i Aars.
Delte vandene sidste år
Sidste år blev Per Kirkebys murstensskulptur ”Kimbrermuren,” som står på Kimbrertorvet, udsmykket med intet mindre end 600 meter lyskæder som en del af byens juleudsmykning.
Til stor glæde for mange borgere i byen, men til stor forfærdelse for Kirkeby Estates, som er den instans, der varetager familien Kirkebys interesser efter Per Kirkebys død i 2018. Her mente man, at julelysene skændede værket. Så hurtigt blev meningerne delte om juleudsmykningen.
- Det er et princip, at man ikke kan og må gribe ind i eksisterende værker, sagde tidligere formand for Himmerlands Kunstmuseum, Palle Rønde Møller, dengang til TV2 Nord.
Forargelsen skyldtes især, at juleudsmykningen sidste år blev sat fast på Kimbrermuren ved hjælp af boremaskiner, rawlplugs og skruer. For så havde man ikke bare lavet om på værket, men også efterladt en masse borehuller i mursten og mørtel.
Ville gentage "successen"
Men trods balladen sidste år, ansøgte Aars Handelsstandsforening igen i år Vesthimmerlands Kommune om tilladelse til at montere julebelysning på Kimbrermuren. I år med en metode, hvor der ikke ville blive boret eller skruet i kunstværket.
- Vi har faktisk tænkt det som en gave til byen. Vi synes selv, at det er utrolig smukt, siger Mogens Kristensen, formand for Aars Handelsstandsforening.
Men den nye monteringsmetode til trods, vendte Kirkeby Estates tomlen nedad til ansøgningen, hvorfor fem ud af syv medlemmer af kommunens teknik- og miljøudvalg gjorde det samme.
- Det er kommunens beslutning, men kommunen er også bundet af kunstnerens ophavsrettigheder, siger Uffe Bro (S), formand for teknik- og miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune.
- Jeg kan godt forstå, at de (Handelsstandsforeningen, red.) gerne vil sælge noget mere op til jul. Det skal de også have lov til. Men de skal ikke gøre det på bekostning af kunstnerens ophavsrettigheder, siger han.
En kæmpe forskel
Adspurgt om julelysene på Kimbrermuren nu også gør så stor en forskel, når det kommer til stykket, svarer Mogens Kristensen:
- Det gjorde en kæmpe forskel sidste år. Vi havde juleturister fra hele Danmark, der kom for at se det.
Men selvom dette års ansøgning om julelys på Kimbrermuren altså ikke gik igennem, lover Mogens Kristensen, at der nok skal blive julestemning i byen.
- Lur mig om ikke der kommer et særdeles anderledes juletræ igen i år.