Bekymret lokalbefolkning i Ullits: - Forfærdeligt, hvis de lukker skolen

Fald i antallet af børn i Vesthimmerlands Kommune har fået politikerne til at se på strukturen for institutioner og skoler. Og lukninger er på tale.

Der er fuld gang i de lokale mesterskaber i minihalen i Ullist. Lyden af fjerbold mod tæt opspændte strenge, og spredte udråb og latter fylder luften. 

Mange her har børn, der går på Ullist Skole, eller den integrerede institution i den lille landsby. Og derfor er der en hvis nervøsitet, nu hvor de kommunale politikkere har meldt ud, at der meget vel må lukkes både skole og institutioner i Vesthimmerlands Kommune. 

– Det ville ikke være godt, hvis vores skole lukker her i Ullits, slår Rune Poulsen fast.

– Vi får jo nogle udfordringer som lokalsamfund. Nu kommer jeg selv fra Hvalpsund, der ligger syv kilometer herfra, og den skole den lukkede for en 10-15 år siden. Og der kan vi jo se i det lokale foreningsliv derude, at det er næsten dødt, så det, frygter vi selvfølgelig også, vil ske her, og så skal vi endnu længere væk for at dyrke motion med vores unger, forklarer Rune Poulsen.

Og Conni Poulsen kunne ikke være mere enig:

- Det vil gå meget ud over lokalsamfundet. Vi har købmand her og hal, men hvis skolen forsvinder, så vil det hele flytte til Farsø, så vil der ingenting være her, lyder det fra Conni Poulsen.

- Det er træls, hvis den lukker

10-årige Nikolai Humlegaard Poulsen har klaret sig godt ved klubmesterskabet i Ullist, da TV2 Nord møder ham. Fire sejre på fem kampe, så han er i godt humør. Men tanken om, at dagligdagen i fjerde klasse på Ullist Skole er i fare, er han ikke begejstret for:

- Det er træls, hvis den lukker, for den holder jeg meget af, lyder det fra Nikolai Poulsen, der særligt vil komme til at savne sine venner og skolens lærerer.

Se indslaget om den mulige skolelukning her:

Og hans far Rune Poulsen understreger da også, at politikerne hellere må øge skatten end lukke skolen i det lille samfund, da TV2 Nord spørger til, om det ikke skal hænge sammen økonomisk for Vesthimmerlands Kommune.

– Jeg tror, langt de fleste går op i, at ungerne får en god uddannelse og har det godt. Vi andre mangler ikke noget, og om vi skal betale en halv procent mere i skat, tror jeg nok, vi overlever, siger Rune Poulsen.

Tror på, skolen overlever

Formanden for skolebestyrelsen på Ullist Skole, Martin Rieks, er dog overbevist om, at de lokale politikere vil lade skolen fortsætte, selv om de lige nu er kommet med en såkaldt strukturanalyse, der har mundet ud i ni forslag til lukning og eller omstrukturering af institutioner og skoler i Vesthimmerland. 

LUKNINGERNE

Scenarie 1. Aars - dagtilbud

Mejsevej, Troldehøj og Satellitten sammenlægges og erstattes af en nybygget institution til 36 vuggestuepladser, 110 børnehavepladser og 30 fleksible specialpladser.

Der vil være en driftsbesparelse årligt på 217.886 kroner.

Scenarie 2. Farsø - dagtilbud

Højgården og Valhalla sammenlægges. Valhalla udbygges med 20 vuggestuepladser.

Der vil være en driftsbesparelse årligt på 244.484 kroner.

Scenarie 3. Løgstør og Ranum - dagtilbud

Ranum LBO og Asyl (3-5årige) lukkes, og børnene flyttes til Løgstør. Der vil være en driftsbesparelse årligt på 307.101 kroner.

Scenarie 4. Løgstør og Ranum - dagtilbud
Ranum LBO og Asyl (3-5årige) lukkes, og børnene flyttes til Løgstør. Sneglehuset omdannes til vuggestue og Kridthuset til Børnehave.

Der vil være en driftsbesparelse årligt på 298.392 kroner.

Scenarie 5. Vester Hornum og Hornum - skole og dagtilbud

Vester Hornum skole og LBO lukkes, og børnene flyttes til Hornum.

Der vil være en driftsbesparelse årligt på 3.679.500 kroner.

Scenarie 7. Ullits og Farsø - Skole

Ullits Skole lukkes, og børnene flyttes til Farsø Skole. Ullits LBO omdannes til en integreret institution.

Der vil være en driftsbesparelse årligt på 2.785.000 kroner.

Scenarie 8. Vestrup og Østermarkskolen

Vestrup Skole lukkes, og børnene flyttes til Østermarkskolen. Vestrup LBO omdannes til en integreret institution.

Der vil være en driftsbesparelse årligt på 2.659.000 kroner.

Scenarie 9. Ranum og Løgstør med mere - skole

Ranum Skole lukkes, og børnene, inklusiv asyl, flyttes til Løgstør. K-klasse i Ranum lukkes og flyttes til Gedsted, Ullits, Vester Hornum eller Vestrup Skole.

Investering og besparelse afhænger af valgte løsning.

Kilde: Dagsorden, Børne- og Familieudvalget, Vesthimmerlands Kommune.

– Jeg håber, politikerne beslutter, at der er nogen ting, der er lidt dyrere end andre ting, men som vi også har brug for i det store billede, og der er de små skoler rigtig vigtige. Og det tænker jeg også, det er for kommunen, og det tror jeg heller ikke politikerne er uenige med mig i.

Foreløbig har formanden for Børne- og Familieudvalget i Vesthimmmerlands Kommune sagt, at man vil høre, hvad borgerne tænker på flere borgermøder, og først efter den 3. maj træffes der en beslutning. 


Seneste nyt

fra Nordjylland