Berejst klimaskulptur er landet i Vesthimmerland
Skulpturen "Unbearable", der blandt andet har været udstillet til klimakonferencen i Paris, har nu fået midlertidig plads i Hornum.
Foran Kulturhus Søttrup i den lille vesthimmerlandske by Hornum har en noget opsigtsvækkende skulptur fundet sit midlertidige opholdssted. Skulpturen forestiller en isbjørn, svævende fem meter over jorden, spiddet på et olierør formet som en graf, der viser verdens udledning af CO2 fra år 1700 til i dag. Omkring år 1900 tager kurven et stejlt knæk opad, og det er altså det, der ifølge kunstneren, Jens Galschiøt, har taget livet af isbjørnen.
Skulpturen, der har navnet "Unbearable", har været udstillet i København, og har og været med på klimakonferencen COP 21 i Paris i 2015. Nu er den altså kommet lidt længere ud på landet for også her at sætte fokus på klimadebatten.
Kulturhus Søttrup havde i hele sit 2020-program fokus på FN's 17 verdensmål, herunder klimaet, og derfor giver det god mening, at skulpturen nu er kommet for at bidrage til den dagsorden.
- Vi tænkte jo meget over, hvad vi skulle gøre for at fortsætte den snak om klima, og jeg havde engang set isbjørnen i København, så jeg tænkte, at det måtte kunne lade sig gøre at få den herover, siger formand for Kulturhus Søttrup, Hans Grishauge.
Vi har jo alle sammen relationer derhjemme i vores små husstande i forhold til, hvordan vi forbruger og dermed også udleder CO2.
Hans Grishauge, formand, Kulturhus Søttrup
Positive kommentarer
Skulpturen kom lige før jul og har allerede haft besøg af skoleklasser og andre interesserede, og den har fået mange positive kommentarer med på vejen. Og det er rigtig fint, at skulpturen allerede nu lægger op til debat, for det var sådan set også planen, at den skulle bruges som afsæt til kulturhusets 2021-program, som handler om relationer i alle afskygninger, blandt andet relationerne mellem store kriser og en bedre fremtid eller vores relationer til forbrug, natur og klima.
- Vi har jo alle sammen relationer derhjemme i vores små husstande i forhold til, hvordan vi forbruger og dermed også udleder CO2. Og noget af det, som Jens Galschiøt vil sige med skulpturen er jo netop også noget omkring vores relationer til naturen og det, der sker med naturen, siger Hans Grishauge.
Kulturhus Søttrup skulle efter planen have holdt årets første arrangement 13. januar, men på grund af de gældende coronarestriktioner, er det og flere andre ved at blive flyttet. Måske er det hele forårsprogrammet om relationer, der må skubbes, men så håber Hans Grishauge til gengæld på et rigtig godt efterår, hvor alle planerne kan føres ud i livet.
Isbjørnen, som de seneste år har stået i Svendborg, bliver stående i Hornum mindst et halvt år, men måske får den lov at blive længere, hvis ingen andre byer ytrer ønske om at få den på besøg.