Borgere raser over ulovlig forurening: Borgmester tavs om politianmeldelse
Lokale borgere har dannet en gruppe i kampen mod et kæmpe energiprojekt. Men ét spørgsmål vil borgmesteren i Vesthimmerland ikke svare på.
- Jeg er bekymret for den ødelagte natur.
Ordene kommer fra Jesper Myrup fra Vester Hornum i Vesthimmerland Kommune.
Sammen med en gruppe lokale mødes han hver anden uge og organiserer en modstand mod et kæmpe energiprojekt, der blandt andet omfatter en solcellepark, vindmøller og et biogasanlæg.
Hvis det står til Vesthimmerlands Kommune, skal Danmarks største solcellepark på over 600 hektarer nemlig ligge i kommunen.
Bag energiparken står blandt andet industrikæmpen Biocirc, der har udledt overfladevand fra pladsen på et stort område tæt på Farsø tidligere på sommeren.
Som TV2 Nord tidligere har afdækket, var det ulovligt, fordi virksomheden tidligere på året havde fået et forbud netop mod at sprede overfladevandet i området.
Men selv om lovbruddet er åbenlyst, kan hverken borgergruppen eller offentligheden få vished om, hvorvidt kommunen har politianmeldt Biocerc.
- Hvorfor er det egentlig, at nogle af vores politikere vil dække over det, spørger Søren Vasegård fra borgergruppen undrende.
Tavs om politianmeldelse
Men borgmester i Vesthimmerland Kommune, Per Bach Laursen (V), vil hverken be- eller afkræfte, om kommunen har sendt en anmeldelse til politiet.
- Vi har en principbeslutning i Vesthimmerland om, at uanset hvilke eventuelle politianmeldelser, der er, så bliver det ikke offentliggjort, siger han.
Biocerc har stået bag en lignende ulovlig forurening i Ringsted Kommune. Her politianmeldte kommunen energikæmpen.
Må nordjyderne ikke vide, hvad der foregår?
- Det har ikke noget med sagen at gøre. Hvis man vil have det at vide, så kan man jo spørge virksomheden. De må jo gerne udtale sig. Vi (kommunen, red.) har aldrig udtalt os om eventuelle politianmeldelser, siger Per Bach Laursen.
Biocerc har ikke ønsket at fortælle TV2 Nord, om de er blevet politianmeldt af Vesthimmerlands Kommune.
Ifølge TV2 Nords oplysninger stod Biocercs ulovlige forurening på i 10 dage, og vandprøver fra området indeholdt en række iltforbrugende stoffer.
Virksomheden gik herefter i gang med at rydde op.
Men tilbage står, at borgergruppen stadig frygter, at kommunen holder hånden over store energiselskaber som Biocerc, der ligger mange millioner i Vesthimmerland.
- Det handler jo om hele kommunens troværdighed, og det er dem, der skal være tovholder i det her projekt, siger siger Kent Klitgaard fra borgergruppen.