LIGE NU:

Coronakrisen sætter forsamlingshuse under pres: Efterlyser hjælpepakke fra Christiansborg

Forsamlingshustraditionen kan lide et gevaldigt knæk, hvis coronakrisen fortsætter i lang tid endnu. Deres økonomi er sårbar og mange risikerer at bukke under og lukke helt ned.

Nordjyske forsamlingshuse kører med så stram økonomi, at de kan risikere at lukke under coronakrisen. Derfor efterlyser Landsforeningne Danske Forsamlingshuse nu en statslig hjælpepakke, der kan holde hånden over forsamlingshusene, som har eksisteret siden 1870’erne.

- Vi kan jo af gode grunde ikke holde de planlagte fester her under coronakrisen, så vi er ved at være presset på økonomien. Normalt går indtægter og udgifter lige op, så vi har ikke råd til at det hele går i stå i længere tid ad gangen, siger formanden for Skarp Salling Forsamlingshus, Erik Christensen.

Han og en lille gruppe frivillige bruger for tiden weekenderne på praktisk arbejde forsamlingshuset, der ligger mellem Løgstør og Aars. De skulle ellers have holdt både bryllupper, fødselsdage og konfirmationer her i foråret, men de arrangementer har coronaepidemien og den deraf følgende nedlukning af samfundet sat en effektiv stopper for. Og nu risikerer man altså også, at coronakrisen sætter en stopper for forsamlingshuset i det hele taget.

Skarp Salling Forsamlingshus mellem Løgstør og Aars
Skarp Salling Forsamlingshus mellem Løgstør og Aars
Foto: Emil Nordkvist Johansson

Indtægter og udgifter går op normalt - men heller ikke mere

De danske forsamlingshuse drives af lokale frivillige, som bruger indtægter ved udlejning til at betale for de faste udgifter som vand, el, forsikring og lån i banken. Når de mister omsætning under coronakrisen, må de enten have banken eller sponsorer til at hjælpe med økonomien.

- Der er allerede forsamlingshuse over hele landet, som reelt er lukket ned, fordi de ikke har flere penge i kassen. De risikerer snart at skulle dreje nøglen helt om, siger kasserer i Landsforeningen af danske Forsamlingshuse, Mette Bach.

quote For at søge hjælp skal man som virksomhed have mere end 25.000 kroner i faste månedlige udgifter, og det har kun omkring 10 af de 1200 danske forsamlingshuse.

Mette Bach, kasserer, Landsforeningen Danske Forsamlingshuse

Mange kan ikke bruge hjælpepakke

Forsamlingshusene er ikke med i regeringens nye hjælpepakke til kulturlivet. De kan dog søge om hjælp i puljen til mindre selvstændige, men det er kun et fåtal, som kan komme i betragtning.

- For at søge hjælp skal man som virksomhed have mere end 25.000 kroner i faste månedlige udgifter, og det har kun omkring 10 af de 1200 danske forsamlingshuse, så det er ikke en reel mulighed, siger Mette Bach og fortsætter:

- Vi har brug for en særlig hjælpepakke, hvor udgiftsgrænsen skal ned på 5000 kroner. Det håber vi på, kommer meget snart, siger Mette Bach.

Kulturminister: Vi ser løbende på, hvor vi kan hjælpe

TV2 Nord har lørdag forsøgt at få et interview med kulturminister Joy Mogensen (S). Vi ville gerne have spurgt hende, hvad hun vil gøre for at hjælpe de pressede forsamlingshuse. Ministeren kunne desværre ikke stille op til interview men udtaler følgende i en skriftlig kommentar:

"Jeg anerkender fuldt ud forsamlingshusenes vigtige rolle som samlingspunkt i lokalsamfundet. Regeringen ser løbende på, hvordan de forskellige hjælpepakker i højere grad kan rumme blandt andet kulturinstitutionerne"