En Premier League-spiller værdigt - fodboldklub går all in for at fastholde medlemmer

Aars IK har taget utraditionelle metoder i brug for at fastholde de unge fodboldspillere i klubben.

Selvom niveauet begrænser sig til seriefodbold, skal komforten være på Superliganiveau. Derfor har klubben givet omklædningsrummene en make-over til omkring 800.000 kroner. 

- Det er fra skrot til slot, det her, lyder det fra Brian Tøttrup, der er seniorudvalgsformand for Aars IK. 

Spillere skal motiveres

Det er efterhånden en velkendt problematik for mange idrætsforeninger, at flere unge dropper sportsklubben, i takt med at de bliver ældre. Den udvikling vil fodboldklubben i Aars gerne vende - men på en noget anderledes måde. 

-  Vi har jo ofte siddet og snakket om, hvordan vi fastholder de her unge mennesker. Jeg tror, vi er nået til konklusionen, at vi ikke kan fastholde unge mennesker ved at sige: "Nu skal I simpelthen komme til træning, ellers kommer I ikke på hold" eller andre ulyksaligheder. Vi skal motivere dem, og de skal have lyst til at være her, siger Brian Tøttrup. 

Se indslaget i bunden af artiklen

Derfor har de nu har valgt at satse på så behagelige omklædningsrum, at spillerne ikke vil derfra igen.

Én af dem, der glæder sig til at nyde godt af de moderniserede omklædningsrum, der blandt kommer til at indeholde et 75 tommer TV, polstrede bænke og kopholdere, er Hjalte Norup.

Hjalte Norup har selv været med til at male og koordinere arbejdet i omklædningsrummet.
Hjalte Norup har selv været med til at male og koordinere arbejdet i omklædningsrummet.
Foto: Clara Al-Naseri / TV2 Nord

- Når vi har spillet kamp, kan vi jo godt lide at sidde og hygge sammen bagefter. Vi vægter selvfølgelig fodbold højt, men det sociale er egentlig det vigtigste. Det, at vi får mulighed for at se fodbold på fjernsynet, får et køleskab til øl og en højtaler, det bliver megafedt, siger Hjalte Norup. 

Medlemmer falder fra

De seneste år er antallet af medlemmer i Nordjyllands idrætsforeninger faldet støt fra 291.073 medlemmer i 2019 til 276.081 medlemmer i 2021. Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

250323 DIGI Foreninger GFX 3 Still
Foto: Grafik/TV2 Nord

Vesthimmerlands Kommune er ingen undtagelse. Her er antallet af fodboldspillere i alderen 13-24 år faldet de seneste 10 år. Fra 970 spillere i 2012 til 791 i 2021. 

I fodboldklubben Aars IK mangler de som sådan ikke medlemmer, men de vil gerne holde fast i de nuværende 218 spillere i årgangene, de har.  

Hjalte Norup tror på, at omklædningsrummene er en vigtig del af fællesskabet i klubben. Ifølge ham var de gamle omklædningsrum nemlig for små og opdelte spillerne.

- De etablerede seniorspillere sad i en bås, og så kom U19-spillerne til at sidde for sig selv. I det nye kan man ikke sidde for sig selv. Her bliver vi samlet, siger han. 

Betyder utroligt meget

Hjalte Norup har sammen med flere spillere i klubben selv givet en hånd med, siden det i november blev bestemt at modernisere omklædningen. 

- Jeg har brugt nogle timer hist og her, så det bliver selvfølgelig til mange timer alle dagene. Jeg synes, vi har været gode til i flok at løfte det her projekt. 

Udover de omkring 800.000 kroner har Aars IK fået fondstøtte fra Sparekassen Danmark Fonden Himmerland. Fodboldklubben tror på, at de nye omklædningsfaciliteter kan vende den kedelige udvikling med færre medlemmer. 

- Jeg er sgu glad for det. Jeg kan ikke sige mig fri for at synes, det er fedt. Jeg tror, det kommer til at betyde utroligt meget for hele klubben. Klublivet kommer til at mærke en forskel, siger Brian Tøttrup. 

Aars IK afholder indvielse af det nye omklædningsrum den 15. april.

Luksuriøse faciliteter skal redde foreningsidrætten. Det mener man i hvert fald i fodboldklubben Aars IK, som nu har taget alternative metoder i brug for at holde fast i klubbens unge spillere mellem 13 og 24 år. Som mange andre idrætsforeninger er de bekymrede for, at flere spillere falder fra i takt med, at de bliver ældre. Måske er TV, kopholdere og polstrede sæder løsningen.

Seneste nyt

fra Nordjylland