LIGE NU:

Fra minkpasser til malkemand: Fremtiden i Danmark er reddet for ukrainske Oleksandr og hans familie

Mange udenlandske minkarbejdere står lige nu i en desperat situation. Jobbet er væk, og selvom mange af dem har boet her i flere år, har familie og har købt hus, så bliver de sendt hjem, hvis ikke de finder et nyt job i landbruget omgående.

På Herman Jensens minkfarm i Øster Hornum er der kun rengøringen med højtryksrenser tilbage. Her har ukrainske Oleksandr Tarsaiuk passet mink i ni år, men med udgangen af måneden er jobbet væk. Hvis ikke Oleksandr fandt et nyt job med det samme, så skulle han og hans familie omgående rejse tilbage til Ukraine. Oleksandr stod derfor i en desperat situation, men nu er han og familien reddet.

- Jeg har familie og hus her. I den her situation ville jeg miste alt, hvis jeg skulle rejse hjem til Ukraine. Men nu er jeg lykkelig, for jeg har fået mig et nyt job, siger Oleksandr Tarsaiuk.

Da mælkeproducent Søren Baisgaard fra Store Brøndum læste om Oleksandrs situation i avisen besluttede han sig for at tilbyde ham et job. Søren Baisgaard mangler en medhjælper, og det passede egentlig fint at få en ind nu i vinterperioden, hvor der ikke er så travlt på den økologiske gård. Oleksandr har ingen erfaring med køer, men han starter i jobbet 1. februar, og dermed får han og familien lov til at blive i Danmark.

- Jeg synes jo det var synd for Oleksandr. Nu har han jo været her i ni år, og han har stiftet familie, og han har købt hus i Himmerland, og jeg synes det var synd for ham, hvis han skulle opgive det hele på grund af den triste situation omkring minken, siger Søren Baisgaard.

En uges frist

Ukrainske minkarbejdere, som altså ikke kommer fra et EU-land, skal finde et nyt job indenfor landbruget senest en uge efter deres opsigelse, ellers bliver de og deres familier sendt ud af landet. Jobbet skal have en løn på mindst 26.100 kroner. Agri Nord forsøger at hjælpe.

- Vi gør en stor indsats især for de ukrainere, der har familie heroppe. Vi kan simpelthen ikke være bekendt at sende dem hjem. De har lært det danske samfund at kende og er nemme at integrere på en ny arbejdsplads fordi, de kender spillereglerne, siger Vittus Bernlow, der er Teamleder hos HR-rådgivningen ved Agri Nord.

Vittus Bernlow anslår, at der alene i Nordjylland er 300 ukrainske familier, hvis opholdstilladelser er bundet op på jobs i minkbranchen. Agri Nord forventer, at det vil være muligt at finde jobs til to tredjedele af ukrainerne hos mælkebønder og svineproducenter, der har svært ved at skaffe dansk arbejdskraft. Der er ukrainere, der hverken taler dansk eller engelsk, og den gruppe er det svært at finde jobs til, fortæller Vittus Bernlow.

- Der er rigtig mange af minkarbejderne, der selv har fundet nye jobs. Ofte så ringer minkavlerne ind til os og fortæller, at tre af deres ukrainere selv har fundet nye jobs, men de vil gerne have hjælp til at finde et job til den sidste, siger Vittus Bernlow.

Dispensation afvist

Flere borgmestre har bedt integrationsministeren om at give en dispensation, så ukrainerne kunne få et par måneder til at finde job, fordi minkaflivningen var uventet og uden sidestykke. Det er blevet afvist.

- Jeg vil være meget skeptisk overfor at lave en særordning for en gruppe mennesker. Der er desværre mange mennesker, der hele tiden mister deres arbejde. Hvis man er dansker, så bliver man selvfølgelig i Danmark, men hvis man kommer fra Brasilien, Kina, Ukraine eller USA, og man kun har været her i kort tid og ikke har en permanent opholdstilladelse, så er udgangspunktet, at man skal rejse hjem, sagde integrationsminister Mathias Tesfaye (S) til TV2 Nord i slutningen af november.

Oleksandr har tidligere forsøgt at lære dansk og søge om permanent opholdstilladelse, men opgav det i forbindelse med sygdom i familien. Nu vil han forsøge igen - for han vil have at familiens fremtid skal være i Danmark.

- Det er især for min søn. Han kan få en bedre uddannelse og et bedre liv her. I Ukraine er det svært at få et godt job, siger Oleksandr Tarsaiuk.