Henrik mistede sin mor til kræft: - At køre til Aalborg er et mareridt
I Vesthimmerland Kommune bliver der lige nu kæmpet for at beholde et palliativt afsnit på Farsø Sygehus. Det er vigtigt både fagligt og menneskeligt at beholde i kommunen.
- At de forstår, hvad det er, de gør. At det ikke er penge, det er mennesker.
Sådan lyder Henrik Jensens appel til politikerne i Region Nordjylland, der overvejer at flytte det palliative afsnit på Farsø Sygehus til Aalborg.
Henrik Jensen fra Aalestrup mistede selv sin mor til kræft i 2012, og hun var i begyndelsen indlagt i Aalborg.
- At køre til Aalborg er et mareridt. Der er motorvejen og kaos. Det er jo en russisk roulette, siger Henrik Jensen om de ture, der skulle tages til Aalborg dagligt for at besøge moren.
Derfor var det også altafgørende, at moren fik en af de seks sengepladser på det palliative afsnit i Farsø.
- Det var en kolossal lettelse at komme, at hun kom til Farsø. Det var 20 minutter af hver vej. Det var slet ikke det samme stress, som man har i Aalborg.
Det palliative tilbud i Farsø
Det palliative tilbud på Farsø Sygehus består af et Sengeafsnit for Lindrende Behandling samt et udadgående palliationsteam, der yder uhelbredeligt syge patienter en højt specialiseret støtte, pleje og lindring. Der ydes også en støttefunktion til familien såvel som en vigtig faglig sparring til kommunens sygepleje, således vi kan give døende borgere den bedst mulige pleje og lindring i livets sidste fase.
Borgmester stejler også
Det kan dog være, at køreturen til Aalborg bliver nødvendig, hvis man i fremtiden skal besøge det palliative afsnit, når Region Nordjylland, som et led i at effektivisere, overvejer at flytte afsnittet til Aalborg.
Region Nordjylland har generelt brugt for mange penge på sygehusene, og derfor er der tidligere blevet nedlagt 230 stillinger.
Her står Henrik Jensen ikke alene med bejymringen om at miste afsnittet. Det gør også borgmesteren i Vesthimmerland Kommune, Per Bach Laursen (V).
- Konsekvenser vil jo være, at vi får et langt, langt lavere serviceniveau. Det, vi i dag opfatter som en naturlig del af det himmerlandske, nemlig et palliativt tilbud, som ligger borgernært, vil være svært for mig at acceptere (at miste, red.), siger borgmesteren.
Og når det er svært at acceptere, må man gøre noget. Derfor har byrådet i kommunen sendt et bekymringsbrev til Region Nordjylland om flytningen af det palliative tilbud.
- Det, der er faktum om det palliative tilbud i Farsø, er, at man nu efterhånden i 10-14 år har haft det tilbud i Farsø. Der er opbygget en kultur blandt medarbejderne, som er helt unik.
Det kan Henrik Jensen nikke genkendende til.
- Det er en helt anden stemning, man kommer til. Det er jo vigtigt for en selv, fordi man er i en situation, hvor man står og skal miste. Og ens forældre, det er jo det værste, siger Henrik Jensen.
Du kan se hele indslaget herunder: