LIGE NU:

Lukkede biblioteker tilbyder bøger to-go

Coronanedlukningerne har fået flere brancher til at tilbyde online shopping og take away. Det gælder også bibliotekerne, som i flere kommuner har sørget for, at man kan afhente bøger, selvom biblioteket er lukket.

100 reserverede bøger står klar på bibliotekshylden i Løgstør. De kan afhentes af borgerne fra i dag, fredag, hvor Vesthimmerlands Biblioteker åbner for det, de kalder Bibliotekets Take Away. Her kan borgerne reservere bøger på hjemmesiden og derefter komme og afhente med coronavenlig afstand.

- Der er rigtig mange, der efterspørger det her. Der er mange, der sidder derhjemme og keder sig og måske får det mentalt dårligt, så vi er enormt glade for, at vi kan åbne på en god og forsvarlig vis, og vi håber, at det bliver til stor glæde for vores lokalsamfund her i Vesthimmerland, siger Bo Jacobsen, der er bibliotekschef i Vesthimmerlands Biblioteker.

Det er tredje gang, Vesthimmerlands Biblioteker er lukket ned på grund af coronasituationen, men det er første gang, bibliotekerne tilbyder, at borgerne kan komme og hente bøger. Det er løst ved, at størstedelen af biblioteket er spærret af, og der må maksimalt være to af gangen i afhentningsområdet.

- Der er nogle af de andre kommuner, der har været lidt hurtigere end os, og jeg har da fået spørgsmål om, hvorfor man kan hente bøger i for eksempel Mariagerfjord, når man ikke kan hos os før nu, men vi har været lidt forsigtige. Vi skulle lige have alt godkendt, men nu er vi rigtig glade for at være rullende, og jeg er sikker på, at det nok skal blive en lige så stor succes, som det har været andre steder, siger Bo Jacobsen.

Flere nordjyske kommuner tilbyder udlån af bøger

I Nordjylland tilbyder størstedelen af bibliotekerne, at borgere kan hente bøger, som er reserveret enten på hjemmesiden eller over telefonen. Ud af de 11 nordjyske kommuner er det kun Thisted og Morsø Kommune, der ikke tilbyder afhentning af bøger på biblioteket.

Mens det er første dag med bog-afhentning i Vesthimmerlands Kommune, så har bibliotekerne i Mariagerfjord Kommune tilbudt servicen siden 17. december, og det bliver mere og mere populært.

- Her den første uge i januar går det rigtig godt. I mandags udleverede vi 40 poser på de fire biblioteker, og i går udleverede vi 114 poser, så borgerne tager rigtig godt imod det, siger Mette Schern Hede, der er bibliotekschef i Mariagerfjord Bibliotekerne.

Borgere, der skal hente deres bøger, får ikke mulighed for at komme ind på bibliotekerne i Mariagerfjord Kommune. I stedet bliver bøgerne pakket og udleveret fra døren.

- Det betyder rigtig meget, at man på en sikker måde stadig har adgang til kulturelle oplevelser, og det er det, vi leverer her, siger Mette Schern Hede og tilføjer, at der også er mange hjemsendte skole- og gymnasieelever, der får gavn af det.

- Dejligt i en mørk tid

Både på Løgstør Bibliotek og Hobro Bibliotek er flere borgere i dag forbi for at afhente reserverede bøger, og det vækker begejstring, at muligheden er der, selvom bibliotekerne holder lukket.

- Det er rigtig dejligt i sådan en mørk tid, hvor vi ellers ikke kan andet, og boghandleren har jo også lukket, siger Anni Tange, der er pensionist og bor lidt uden for Løgstør.

- Jeg synes, coronatiden er hård, det må jeg ærligt indrømme, så det, at man har muligheden for at fordybe sig i en god bog, det sætter jeg stor pris på, siger Jytte Støttrup, der er efterlønner i Løgstør.

Bibliotekschef Bo Jacobsen er glad for, at der er opbakning til den nye løsning. Han kan se på de reserverede bøger, at det er både børn, unge og gamle, der gør brug af bibliotekets take away.

- Jeg er glad for, at der stadig er den læselyst i befolkningen. Det gælder alle aldersgrupper. Læselysten skal holdes ved lige, og det vil vi gerne aktivt bidrage til, siger han.

25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

80_percent

play Nordjyske piloter drager mod Kreta på mission

25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

Til forsiden

Til forsiden