Nu kan du gå i kendt forfatters fodspor på Louns

En ny vandrerute på Louns-halvøen kombinerer både natur og litteratur. Ruten indeholder forskellige poster, hvor vandrere kan blive klogere på forfatteren Johannes V. Jensen og høre tekster fra hans forfatterskab.

Det himmerlandske landskab har gennem tiden inspireret forfatteren Johannes V. Jensen til flere af hans største værker. Himlen, havet og kysterne går igen i mange af forfatterens tekster. Nu kan teksterne også opleves, mens man oplever landskabet, han fortæller om.

En ny vandrerute er netop blevet indviet på Louns-halvøen, hvor Johannes V. Jensen tilbragte sin ungdom. Ruten går igennem både skov og strand, og undervejs er forskellige poster sat op, hvor man ved hjælp af en QR-kode kan få læst en tekst op, der passer til landskabet.

Sådan ser en post ud på Johannes V. Jensen-ruten. QR-koden kan scannes med mobilen og herefter bliver en tekst læst op.
Sådan ser en post ud på Johannes V. Jensen-ruten. QR-koden kan scannes med mobilen og herefter bliver en tekst læst op.
Foto: Sofie Bach / TV2 Nord

- Man kan se naturen med andre øjne. Når man går selv, så ser man jo det, man plejer at se. Jeg tror, at hvis man bliver præsenteret for andre synsvinkler og iagttagelser, så kan ens øjne blive åbnet for noget, man ikke havde lagt mærke til før, siger Peter Hørup, der er museumsleder på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet i Farsø.

Det er museet, der har tilrettelagt ruten og udvalgt de forskellige tekststykker. Projektet er en del af det landsdækkende initiativ ”Danske Digterruter”, som Syddansk Universitet står bag, og som er støttet af Nordea-fonden.

Det himmerlandske landskab har inspireret Johannes V. Jensen til flere af hans tekster.
Det himmerlandske landskab har inspireret Johannes V. Jensen til flere af hans tekster.
Foto: Sofie Bach / TV2 Nord

Indtil videre er 14 ruter med 14 forskellige forfattere blevet indviet, og otte andre er på vej. Du kan læse mere om Johannes V. Jensen-ruten og de andre ruter på Danske Digterruters hjemmeside. 

- Ideen med digterruterne er, at man skal have folk ud i naturen, ud og bevæge sig, og samtidig skal man give dem en oplevelse i naturen, siger Peter Hørup.

JOHANNES V. JENSEN

  • Født den 20. januar 1873 i Farsø. Død den 25. november 1950 i København
  • Johannes Vilhelm Jensen er forfatter, digter og journalist. Han blev tildelt Nobelprisen i litteratur i 1944
  • Han er særligt kendt for værkerne ”Kongens Fald”, ”Himmerlandshistorier” og ”Den Lange Rejse”
  • I 1991 blev Johannes V. Jensen Museet indviet i Farsø. I 2019 blev det slået sammen med mindestuen for Thit Jensen, forfatter og Johannes V. Jensens søster, og skiftede i den forbindelse navn til Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet.


Kilde: Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet, Farsø

Rødder i Himmerland

Johannes V. Jensen blev født i 1873 og voksede op i Farsø og flyttede til Louns i sin ungdom. Herefter flyttede han til København og brugte også en del tid på udlandsrejser, men han glemte aldrig sit ophav, og derfor kan man genkende Himmerland i flere af teksterne:

- Det er her, han har hjemme. Det er her, han har sine erindringer, og slægten har hjemme her. Det er noget, han griber tilbage til hele livet, også selvom han er flyttet til København eller er på rejse, så har han hele tiden Himmerland i baghovedet, og de ting, han kender hjemmefra og har oplevet. Det er hans udgangspunkt, og hans rødder er her, siger Peter Hørup fra Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet.

Museumsleder Peter Hørup fra Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet i Farsø har været med til at tilrettelægge ruten på Louns-halvøen.
Museumsleder Peter Hørup fra Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet i Farsø har været med til at tilrettelægge ruten på Louns-halvøen.
Foto: Sofie Bach / TV2 Nord

I alt har museet sat syv poster op langs ruten, som er lidt over fem kilometer lang. Hver post tager cirka fem minutter at lytte til, og nogle af tekststykkerne passer direkte til landskabet, mens andre tekststykker er inspireret af landskabet.

- Det var ikke så svært at udvælge teksterne, da vi først havde lagt os fast på, at ruten skulle være på Louns. Nogle af teksterne foregår her, så de var selvskrevne. I andre tilfælde kan vi se, at de kunne have foregået her. Der er havet, himlen og kysterne. Vi kan ikke være sikre på, at det er her, de foregår, men inspirationen er nok kommet herfra, siger Peter Hørup.

Han fortæller, at ruten henvender sig til alle, og han håber, at den kan være med til at vække folks nysgerrighed på Johannes V. Jensens forfatterskab:

- Jeg håber, at folk får en rigtig god oplevelse med Johannes V., når de går her på Louns. Nogen får måske lyst til at gå på biblioteket og låne historierne, når de har hørt en bid af dem på ruten. Jeg håber selvfølgelig også, at folk får lyst til at besøge museet, som ikke ligger så langt herfra, siger Peter Hørup, museumsleder på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet i Farsø.

Herunder kan du se indslag om den nye vandrerute:


Seneste nyt

fra Nordjylland