Politiker anklages for inhabilitet: - Det er en omgang bavl at sige, at hun ikke er inhabil
Borgerforeningen i Ranum anklager regionspolitiker Pia Buus Pinstrup (K) for at være inhabil i sag om det lukkede lægehus i Ranum. Men det er hun ikke, vurderer regionens egne jurister - og en ekspert - men det er borgerne uenige i.
Borgerne i Ranum - byens tidligere læge og Ranum Efterskole kæmper for at få deres lægehus tilbage.
Regionen lukkede byens lægehus i marts, og siden har patienterne måtte tage de næsten 20 kilometer til lægehuset i Hornum.
Og netop her arbejder formanden for det regionsudvalg, der har truffet beslutningen.
- Selvfølgelig er der tale om inhabilitet. Pia Buus Pinstrup har fast arbejde i lægehuset i Hornum, og derfor er hun da interesseret i, at den lægeklinik består. Det er da en økonomisk interesse, så det er en omgang bavl at sige, at hun ikke er inhabil, siger Heidi Jacobsen, der er formand for Ranum Borgerforening.
Men Region Nordjyllands egne jurister har undersøgt sagen.
Her er konklusionen, at Pia Buus Pinstrup ikke er inhabil, blot fordi hun arbejder for lægen i Hornum. Det er en vurdering, som professor i forvaltningsret Sten Bønsing bakker op.
Derfor er hun sikker i sin sag.
- Vi har fulgt reglerne, og jeg har spurgt mit udvalg om jeg var habil eller inhabil i sagen. Vores jurister har erklæret mig habil i sagen og det har hele udvalget bakket op, så derfor mener jeg ikke, at jeg har været inhabil, siger Pia Buus Pinstrup (K).
Nødudgang for politikere
Ifølge forsker og kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er spørgsmålet om habilitet håndteret helt korrekt.
- Det er foregået lige efter bogen. Man skal netop gøre opmærksom på, hvis man selv tror at man kan være inhabil, og så skal forvaltningen foretage en juridisk vurdering, som regionsrådet i dette tilfælde skal følge, siger han.
Faktisk kunne Pia Buus Pinstrup ikke gå udenfor døren, da beslutningen om at lukke regionsklinikken i Ranum blev truffet - det forhindrer reglerne nemlig også.
- Reglerne om habilitet gælder begge veje, og det betyder, at når man er habil, så kan man ikke selv erklære sig inhabil for at slippe for at skulle tage en ubehagelig beslutning, som eksempelvis at lukke en skole i sit nærområde – eller her et lægehus i Ranum. Omvendt ville reglerne være en nødudgang for politikere, der er bange for, at deres vælgere bliver vrede, siger Roger Buch.
Du kan se hele indslaget herunder:
Ikke alt håb er ude
Tilbage står at borgerne i Ranum indtil videre må tage den lange vej til Hornum, når de skal til læge.
De vil stadig ikke acceptere argumenterne imod, at de får deres lægehus tilbage:
- Jeg synes, der er en mellemregning, der skal forklares til borgerne i Ranum og til regionspolitikerne iøvrigt. Jeg opfatter stadig et lægehus, som noget vi betaler skat til alle sammen, og jeg mener, at den serviceforringelse vi har oplevet og den manglende dialog - det er ikke god forvaltning, siger Olav Storm, der er forstander på Ranum Efterskole.
Ifølge Pia Buus Pinstrup er alt håb endnu ikke ude for en lægeklinik i Ranum, men det kræver, at de samarbejder med et af de eksisterende lægehuse i området.
Hun ærgrer sig lidt over den personlige kritik, men er ikke fornærmet.
- Jeg kan måske godt forstå, at folk rundt omkring ikke lige er opmærksomme på alle de regler der gælder for politikere. Det kunne måske være meget bekvemt at sætte sig selv uden for døren i nogle sager, men når man er folkevalgt, så må man tage det ansvar det kræver. Det vil jeg gerne stå på mål for som politiker, siger Pia Buus Pinstrup.