Sebastian blev mobbet - nu tager han væk fra hverdagen og ud i naturen
Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord
14-årige Sebastian Jensen bruger naturen til at komme væk fra hverdagen, hvor han har oplevet mobning.
Otte unge mellem 14 og 17 år deltager i et nyt projekt i Vesthimmerlands Kommune, som skal få unge med sociale udfordringer ud i naturen og ind i et fællesskab.
Vildtkonsulenten Ivar Høst trækker skindet af et rådyr. Alt imens ser otte unge mellem 14 og 17 år på med store øjne.
For denne aften, hvor de er samlet i Aars Skov, skal de lære, hvordan de parterer og tilbereder et rådyr.
- Naturen er lige noget for mig. Min familie er naturvenlige - især på min bedstefars side, som også er jægere - hvilket er lige noget for mig, siger 14-årige Sebastian Jensen fra Aars, der deltager i et nyt projekt i Vesthimmerlands Kommune.
Efter sommerferien bliver han et "Naturtalent".
"Naturtalenterne" er et natursocialt projekt, som over en række kursusdage skal samle unge til aktiviteter i naturen.
Fælles for de unge er, at de kan have udfordringer med for eksempel ensomhed og at finde den rette sociale hylde.
- Ved at flytte dem fra det sted de er på nuværende tidspunkt og ud i nogle helt nye rammer, med nogle andre venner, så kan de være med til at starte på et nyt fundament, som de kan springe videre fra, siger koordinator på projektet, naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune, Karin Winther.
Oplevet mobning
De unge har selv meldt sig til, og alle otte pladser på kurset, der startede i april, er fyldt.
- Jeg har oplevet noget mobning og alt det der, så at komme ud i naturen er lidt ligesom min måde at komme væk fra hverdagen og livet på, siger Sebastian Jensen, der allerede har haft stor glæde af at være med i projektet.
Se indslaget her:
- Jeg har allerede fået nye venner, og flere, som jeg også skriver med. Og dem vil jeg holde fast i, siger han, men afslører at det var svært at starte på kurset i begyndelsen.
- Første dag var vi lidt tavse omkring det hele, men det hjalp hurtigt, da vi kom ind i tingene, siger Sebastian Jensen.
Også Karin Winther har allerede oplevet, at de unge har rykket sig.
- Bare det at melde sig er vildt flot og modigt - og samtidig at melde sig til noget, hvor de ikke kender hinanden eller os voksne, er er meget prisværdigt, siger hun.
Flere kommuner stempler ind
Foruden Vesthimmerlands Kommune er tre andre kommuner i landet med i projektet. Det er Furesø, Esbjerg og Odense kommuner.
Det er Naturvejledning Danmark, der står bag det overordnede natursociale projekt, "Frirum og fællesskab i naturen," som foregår over de næste tre år og har det primære formål at skabe trivsel for unge via aktiviteter i naturen.
- Naturen kan fungere som et frirum, hvor man kommer væk fra hverdagens pres og forventninger. Der er både plads til aktiviteter, som kan danne grundlag for nye fællesskaber, og til mere stille refleksion og fordybelse. Vi ser derfor et stort potentiale i at naturen i højere grad bliver benyttet i forbindelse med unges trivsel, siger Jakob Walløe Hansen, formand for Naturvejledning Danmark.
Det er op til hver enkelt kommune, hvordan de vil gribe projektet og aktiviteterne an. I Vesthimmerlands Kommune samarbejder de med lokale foreninger. For når kurset er ovre, kan foreningerne derefter få de unge "uddannede Naturtalenter" ud for at lave natur-aktiviteter.
Første kursus hos Vesthimmerlands Kommune handler om temaet "vild mad".
- Det er de klar til. Hver gang kan vi se, at de bliver bedre og bedre, og at de også kommer til at kende hinanden bedre og bedre, og på den måde kan rykke sammen. Så jeg glæder mig til at se, hvad de får skabt sammen ude i foreningerne, siger Karin Winther.
Sebastian: Fantastisk fællesskab
Selvom kurset ikke er slut endnu, har Sebastian Jensen allerede lavet sin konklusion. For han tager fra projektet med en masse nye venner.
- Det har været fantastisk at opleve det her dejlige fællesskab. Vi har hygget, vi har krammet og vi har lært en masse, siger han.