På Toppedalskolen i Vindblæs har de fået smarte, nye toiletter, der skal gøre det lidt sjovere at gå på toilet, når man er i skole. Foto: Bruno Stagsted

Slut med klamme skoletoiletter

Toppedalskolens afdeling i Vindblæs ved Løgstør har noget, som mange skoleelever i Danmark sikkert sukker efter: Topmoderne, automatiske skoletoiletter, hvor lys, luft, hygiejne og privatliv er i højsædet. Selv kalder de det for ”fremtidens skoletoiletter.”

”Tak, fordi du huskede at vaske hænder,” siger den animerede pige på skærmen.

Det gør hun hver eneste gang en elev på Toppedalskolens afdeling i Vindblæs benytter skolens nye toiletter – vel at mærke, HVIS eleven husker at vaske hænder. Og det gør de. For selv samme skærm, der hænger over vaskene på skolens nye toiletter, nøjes nemlig ikke kun med at sige tak.

- Vi skal huske at vaske hænder og tage sæbe på, forklarer Vibe Knudsen fra 3. klasse om de meldinger, som figuren på skærmen kommer med.

Skærmen er blot en lille del af de nye, topmoderne toiletter på Toppedalskolen. Hvert toilet har også automatisk skyl, hvis en elev glemmer at skylle ud. Dertil kommer lydtætte døre og vægge mellem hvert toilet.

- Selve opbygningen af kabinerne er lavet sådan, at væggene er tykkere end normalt for at gøre dem lydtætte. Eleverne skal kunne føle sig trygge, når de er på toilettet, forklarer Carsten Christensen, udviklingskonsulent ved Vesthimmerlands Kommune.

Han har været tovholder på projektet med at bygge de nye skoletoiletter i Vindblæs, der har kostet Vesthimmerlands Kommune i alt 500.000 kr.

Toiletterne er bygget med baggrund i konkret forskning, der blandt andet påviser, at hver fjerde danske skoleelev hellere vil holde sig en hel skoledag, end benytte skolens toiletter. Blandt andet fordi toiletterne er ulækre eller ikke tilbyder meget privatliv omkring toiletbesøget. Noget, som man definitivt har gjort op med på de nye toiletter i Vindblæs. Desuden har man bevidst arbejdet med at gøre toiletterne så lyse som muligt og så lugtfri som muligt.

- Ventilationen er intelligent styret, så der bliver ventileret efter, hvor meget lugt der er – altså hvor meget luft, der skal udskiftes, forklarer Carsten Christensen.

At skoleelever holder sig i stedet for at gå på toilettet, er på ingen måde sundt. Det kan føre til både inkontinens og forstoppelse. Tidligere har man da også oplevet på Toppedalskolen i Vindblæs, at elever hellere ville holde sig, end gå på toilettet på skolen.

- Vi havde mange børn, der havde svært ved at holde sig, og hvor det så endte med uheld, fortæller afdelingsleder Lilli Hornum fra Toppedalskolen i Vindblæs.

Men efter foreløbig halvanden måned med nye toiletter, hvor hygiejne og privatliv er i højsædet, har billedet ændret sig markant.

- De synes, at det er rart at kunne gå ind i et forlokale, inden de går ind på toilettet. Før skulle de gå direkte ind på toilettet fra gangen. De synes også, at det er rart, at der er lydtæt. De kan gå ind og være sig selv, siger Lilli Hornum.

Udover bedre toiletfaciliteter for eleverne, er planen også, at de nye toiletter skal fungere som inspirationskilde til skoletoiletter både i Danmark og udlandet.