Søren Virenfeldt: Nedtællingen er i gang - vi stævner Vesthimmerlands Kommune for millioner

Hvis ikke Vesthimmerlands Kommune indgår forlig inden 1. december, bliver kommunen stævnet, lover Solhavens tidligere leder, Søren Virenfeldt. Han varsler erstatningskrav over fire millioner. Plus renter.

Der er kun få uger til kommunalvalget, og nu får de vesthimmerlandske politikere endnu mere at tænke over, for Solhavens tidligere leder, Søren Virenfeldt, kræver nu omkring fire millioner plus renter og sagsomkostninger af Vesthimmerlands Kommune. 

- Vi har holdt møder med dem, og de fastholder stadig deres uskyld på trods af, at vi har ministeriets ord for, at de handlede forkert i 2011 og pressede priserne. Så det ender nok med en retssag, siger den tidligere leder for opholdsstedet Solhaven, der endte med at gå konkurs i 2013, Søren Virenfeldt. 

Den 6. oktober holdt Virenfeldt møde med Vesthimmerlands Kommune i et forsøg på at indgå et forlig, det nægtede kommunen, som nu kan se frem til et erstatningskrav i millionklassen. Han siger, at kommunen kan se frem til en stævning, hvis der ikke er opnået forlig med udgangen af november. 

Den langstrakte sag drejer sig om, at Vesthimmerlands Kommune ikke havde hjemmel i loven til at kræve lavere priser af Solhaven. Det skyldes, at Solhaven var et opholdssted, der blev drevet på kommercielle vilkår – i modsætning til institutioner på såkaldte driftsoverenskomst.

Adskillige kommuner kunne ikke kende forskel på de to typer opholdssteder, så derfor præciserede Folketinget i 2011 loven. Samtlige kommuner blev orienteret om forskellen. 

Da Solhaven i 2012 klagede over denne praksis, spurgte Vesthimmerlands Kommune Socialministeriet – og svaret var et udtrykkeligt nej. 

Alligevel fastholdt borgmester Knud Kristensen (K) i starten af oktober i år kommunens uskyld i sagen. Og han afviser det tydelige svar fra Social og Integrationsministeriet. 

- Fra vores side er der ikke begået nogen ulovlige handlinger. Ministeriets svar er ikke en retsafgørelse, det er en vejledning, sagde han den 6. oktober efter mødet med Søren Virenfeldt. 

Gense indslaget fra 6. oktober herunder. 

- Det, der irriterer mig mest i den her sag, er, at vi har givet dem svar, råd, holdt møder og med ministeriets svar i hånden forsøgt at gøre dem opmærksomme på, at de var i gang med at begå noget ulovligt - men de ville ikke høre, siger Søren Virenfeldt, der også anklager Vesthimmerlands Kommune for bevidst at skjule dokumenter for ham, efter han søgte om aktindsigt i sagen. 

- Jeg modtog omkring 3.000 siders dokumentation i 2013 - men ingen dokumenter om det økonomiske aspekt. De dukkede sjovt nok først op, da TV2 Nord gik ind i sagen i oktober 2017. Vupti, så kom der yderligere 500 sider med posten fra et andet udvalg, siger han. 

Med den varslede stævning bliver der endnu mere modvind for den konservative borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen, op til valget sidst i november. 

- Havde kommunen ikke snydt, var den her sag blevet meget billigere for borgerne i Vesthimmerlands Kommune. Og hvis borgmesteren er sur over, at den her sag kommer op nu, så er han selv ude om det, siger Søren Virenfeldt, der vil tilbage i kommunalpolitik. Han stiller op til kommunalvalget for VestHimmerlandsListen og sad tidligere i byrådet i ni år i den tidligere Farsø Kommune. 

Søren Virenfeldt beskylder senest Vesthimmerlands Kommunes daværende socialchef, Hanne Madsen, for at true Himmerlands Rådgivnings Centers revisor til at begå ulovligheder ved at bede en revisor udlevere fortrolige oplysninger. 

- Jeg går naturligvis ud fra, at vores socialchef på det tidspunkt, har handlet i overensstemmelse med reglerne, og jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen af vores folk. der har truet nogen overhovedet, siger Knud Kristensen. 

Borgmesteren mener, at kommunens daværende formand for Vesthimmerland Kommunes Socialudvalg, Kurt Friis Jørgensen (Venstre), nu må på banen. 

- Han må da for pokker vide, hvordan tingene hang sammen. Han må kunne huske det, og der må være noget, han kan berette om, siger borgmesteren forud for økonomiudvalgsmødet.

Gense eksperts udtalelser om sagen i klippet herunder: 

Lektor i socialret, John Klausen, har tidligere sagt til TV2 Nord, at Vesthimmerlands Kommune ikke burde være i tvivl om, at de var på kant med loven. Folketinget orienterede landets kommuner om loven i 2011 efter en præcision, og gentog det specifikt overfor Vesthimmerlands Kommune, da kommunen spurgte, om praksissen var lovlig.

- Fra det tidspunkt burde Vesthimmerlands Kommune ikke kunne være i tvivl om, hvad de måtte gøre på det her område. Der er i hvert fald noget, der tyder på, at man har handlet groft uagtsomt, og så kan det være ansvarspådragende, sagde John Klausen i september.

Borgmester Knus Kristensen ryster dog ikke i bukserne ved truslen om en stævning. 

- Det er Søren Virenfeldt velkommen til at gøre. Det er hans eneste måde for at få sagen sat i gang. Vi drøfter sagen i økonomiudvalget onsdag, men jeg forventer ikke, at kommunen ændrer sin holdning til sagen, siger borgmester Knud Kristensen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland