LIGE NU:

Ukrainsk familie rammes hårdt af minkaflivninger: Nu står de til at blive hjemsendt

Masseaflivningerne af alle landets mink har kostet hundredvis af arbejdspladser. For nogle betyder erhvervets lukning endvidere, at de kan blive nødt til at rejse fra Danmark.

Flere minkarbejdere står i en særdeles vanskelig situation. Jobbet er væk og ikke nok med det kan nogle familier blive nødsaget til at gå fra hus og hjem. Det er den barske virkelighed for ukrainske Olaksandr Dankiv og Hanna Kopyliak, der i yderste konsekvens kan blive nødsaget til at rejse tilbage til Ukraine.

-Det er meget svært og hårdt, fordi det var så stabilt før, siger Hanna Kopyliak, der til dagligt arbejder som rengøringsassitent.

Det ukrainske kærestepar har boet i Danmark i over seks år. For to år siden købte de en gul mustensvilla i Vindblæs for omkring en halv million kroner. Haven nyder parret at passe, og selvom vinteren nærmere sig, så ser parret frem til, at de til sommer endnu engang kan nyde havens jordbær på terrassen.

Men med et knips har deres situation ændret sig drastisk. Olasandrs fyring som minkarbejder betyder nemlig, at hans arbejds- og opholdstilladelse står til at forsvinde, og det kan få store konsekvenser for det danskerglade par.

- Vi er i en dårlig situation, fordi jeg er nødt til at finde et nyt arbejde, ellers skal vi sælge vores hus, siger Olaksandr Dankiv

Op mod 300 kan blive hjemsendt

Han har kun indtil slutningen af december til at finde et nyt job. Hvis han ikke når det, så må parret rejse tilbage til Ukraine sammen med deres to-årige dreng, og det faktum er noget, der påvirker humøret.

- Hvis nogen spørger, hvordan det går, så siger vi bare, at vi har det okay. Men vi har mange tanker, der rumsterer rundt i vores hoved, siger Hanna Kopyliak.

Kæresteparret er langt fra de eneste, der står i en svær situation. Det mærker Agri Nord, der i øjeblikket har øjeblikket har svært ved at følge med, når afskedigede medarbejdere rækker ud efter hjælp. 

- Det kan man ikke. Jeg har faktisk en to-tre stykker, som jeg skal have ringet til, når vi er færdige her. De er desperate, og jeg kan ikke rigtigt sige noget til dem nu her, andet end at vi prøver det vi kan gøre med at kontakte de landmænd, som vi har, siger Vittus Bernlow, der er teamleder for HR & Rekruttering hos Agri Nord. Han oplyser videre, at mange østeuropæer bliver ramt af fyringerne i minkbranchen. Nærmere bestemt op mod 300 i Nordjylland.

Olaksandr Dankiv skal finde et job inden den 31. december, hvis familien skal blive i Danmark. Finder han først jobbet i det nye år, så skal han atter søge arbejds- og opholdstilladelse. Og det kan tage flere måneder at få på plads. Af den grund mener borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen, at der skal findes en løsning.

- Jeg synes godt, at man kan se på de ikke EU-borgere, som har været ansat i minkbranchen, at de får hastebehandlet deres sag eller som minimum får lov at blive i Danmark indtil deres sag er behandlet, siger han.

Det er fortsat uvist, om familien får mulighed for at se blomsterne springe ud i fuldt flor og smage sommerens jordbær til næste år. Snart kan de være nødsaget til at forlade hjemmet i Vesthimmerlands Kommune. Lige nu har de et håb.

Vi håber, at vi kan blive i Danmark. Vil vil nemlig gerne give vores børn en god fremtid.

Udlændinge- og integrationministeren vil ikke lave særregler

I følge udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye skal de udlændinge, som nu har mistet deres job, ikke have en særlig tilladse til at blive i Danmark, hvis de ikke kan nå af finde et job inden deres hjemrejsedato.

- Der er adskillelige tusinde mennesker, som kommer til Danmark hvert år, for eksempel fra Ukraine. De er her så længe, at de har et arbejde, og når de ikke har et arbejde længere, så forsvinder grundlaget for, at de kan opholde sig i Danmark, det er fuldstændig normalt, siger Mathias Tesfaye, der udlændinge- integrationsminister, og fortsætter:

Det er helt sikkert en barsk situation, og jeg synes også, at regeringen har en pligt til at bidrage til at der bliver skabt arbejdspladser i det her land, men vi kommer ikke til at etablere en ordning, hvor nogle af de her udlændinge kommer først til jobbene. Og vi kommer til at holde fast i reglerne om, at hvis man skal have lov til at være i Danmark og man kommer udenfor Europa, så skal det være fordi, at man har et arbejde, der lever op til nogle bestemte betingelser.

 
Værket

play Ny energipark nær Aalborg falder ikke i god jord hos borgere i området

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

Værket

play Ny energipark nær Aalborg falder ikke i god jord hos borgere i området

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Til forsiden

Til forsiden