Vandplanerne virker: Sjælden fisk er kommet til Simested Å
Foto: Arkivbillede/Martin Bækhøj
Elritsen her er et levende eksempel på, at vandplanerne i Simested Å virker.
Arbejdet med at forbedre vandet i de nordjyske åer og vandløb viser sig nu at have virket. Den sjældne fisk, elritsen, kan kun leve i rent vand, og nu trives den i Simested Å i Himmerland.
Vandplanerne, der skal forbedre det danske vandmiljø, har været særdeles udskældt. Men nu forlyder det, at planerne har virket.
Et af beviserne opholder sig i Simested Å i Himmerland. Elritsen hedder den, og det er en sjælden fisk, der kun opholder sig i meget rent vand.
Når vi finder elritsen, så ved vi, det er en superduper vandkvalitet, vi har med at gøre, så det er selvfølgelig rigtig godt.
Biolog, Thorsten Riis
- Det er en fantastisk farvestrålende fisk, som man ikke tror hører hjemme i Danmark, fordi den har de her flotte farver, siger biolog Thorsten Riis.
Bestanden har været trængt i mange år, og er helt forsvundet fra Lindenborg, Hasseris, Trend, og Vilstrup Åer. I Simested har elritsen, der bliver op til 10 centimeter lang, været i kraftig tilbagegang, men nu er det vendt.
Seks seje om elritsen
- Elritsen er Danmarks mindste karpefisk
- Den kan nå en maksimal længde på 14 centimeter
- Den findes i det meste af Europa og i Nordasien
- I Danmark findes den i klarvandede bække og er derfor nu ret sjælden
- I gydetiden bliver hannen rød på bug og finner, og der dannes legevorter på hovedet
- Elritsen lever især af små insekter og krebsdyr
For et par dage siden fangede Thorsten Riis adskillige slags af den sjældne type lige netop i Simested Å, og det var noget af en overraskelse.
- Det var nærmest en euforiserende oplevelse, siger han.
I Vesthimmerlands Kommune har de gennemført et vandplanprojekt, hvor de blandt andet har lagt stensætninger flere steder for at øge strømmen og dermed iltningen i åen.
De ændringer har ramt plet til gavn for vandmiljøet og specielt elritsen, der kræver klart og rent vand.
- Når vi finder elritsen, så ved vi, det er en superduper vandkvalitet, vi har med at gøre, så det er selvfølgelig rigtig godt, siger biolog Thorsten Riis.
Målet er nu at bruge erfaringerne fra Simested Å, så man kan forbedre andre nordjyske åer i samme grad og genskabe bestanden af elritsen.