Varmt vejr får planter til at skyde op: - De tror, det er blevet forår igen

Vejret spiller naturen et puds, og derfor tager flere planter chancen og springer ud på ny.

Kalenderen siger, at det er ude af sæson, men vejret siger noget andet. Derfor er flere planter blevet narret. De tror nemlig, det er blevet forår igen. 

- Naturen skifter karakter. Vi har fået et varmere vejr, og nu registrerer vi det. Det sner ikke i november længere, siger Karin Winther, der er naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune. 

Derfor er det ikke længere unormalt at se morgenfruer og humlebier i november måned. 

- Jeg har selv en morgenfrue, der står og blomstrer, fordi det simpelthen er så lunt. Jeg har også haft jordbærplanter, der er blomstret op på ny i november, siger Karin Winther. 

Ikke længere frost i november

Slår man op i et naturleksikon, vil der stå, at der er frost i november. Men ifølge Karin Winther har vi i flere år haft varme efterårsmåneder, og i år er ingen undtagelse, hvor temperaturene ind i mellem har sneget sig op på 15-16 grader. 

- Vi var lige nede at vende på et tidspunkt, hvor vi fik kulde. Der registrerede planterne, at "nu er det vinter, der har lige været koldt". Men nu er det varmt, så de tror, de kan tage en sæson mere, fortæller naturvejlederen. 

Ifølge Karin Winther er det typisk frøplanter som eksempelvis morgenfruer, der er villige til at komme igen. 

- Der er ingen grund til at gå i vinterhi, så længe der er noget at æde. Derfor er bierne ude, fordi der er noget at trække på, siger hun. 

Derfor kan man altså stadig se forårsfarverne og opleve liv i blomsterne i naturen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland