1700 år gammelt drikkeglas fundet i Nordjylland

Nordjyske Museer afslørede torsdag et unikt glas, der er gravet op på jernaldergravplads i Vaarst, hvor der er gjort mange fine fund.

Det er to år siden, at arkæologer fra Nordjyske Museer stødte på et næsten intakt 1700 år gammelt drikkeglas på en jernaldergravplads i Vaarst.

Dengang kaldte man fundet for enestående, men helt alene står det ikke, for nu har arkæologerne fundet endnu et glas i en rigmandsgrav i Vaarst.

Og det 20 centimeter høje glas blev i formiddag vist frem for offentligheden på Bevaringscenter Nord. Glasset var stadig i en jordblok, og skal langsomt og forsigtigt have fjernet jorden, der også er inde i glasset.

En proces der ifølge direktør Hanne Billeschou Juhl fra Bevaringscenter Nord kan tage nogle dage.

Det gamle drikkeglas er for tiden sat sammen med små stykker tape, men det er meningen, at glasset skal limes sammen med en "usynlig" lim.

Se indslag om torsdagens afsløring af det unikke fund fra Vaarst:

Glasset er formentlig produceret lige nordvest for Sortehavet i det nuværende Ukraine eller Moldova.

Det har været en meget fint statussymbol at kunne vise sine ligemænd, at man var i besiddelse af sådan et glas.

Hen over de seneste tre somre har arkæologerne fundet exceptionelt mange fine genstande på gravpladsen i Vaarst – senest også en romersk guld-medaljon, som er fremstillet under Kejser Konstantin Den Store i perioden 330-337 e.Kr.

Sådanne medaljoner kendes kun i meget få eksemplarer fra Norden og ingen er ellers hidtil fundet i grave. 


Seneste nyt

fra Nordjylland