700 år gamle fiskehytter sender Nibe ind på ombejlet top ti
I sensommeren 2022 fandt arkæologer fra Nordjyske Museer sporene af 11 fiskehytter fra 1300-tallet. De er det allerældste af Nibe, som vi kender til – måske endda fra Nibes fødsel. Fundet er nu kåret som et af de ti største fund i Danmark i 2022. Foto: Nordjyske Museer
Sildefiskehytterne i Nibe er kommet i fornemt selskab som et af de mest spektakulære arkæologiske fund.
I forbindelse med at Slots- og Kulturstyrelsen har skullet kåre årets ti mest spektakulære arkæologiske fund er valget blandt andet faldet på fundet af sildefiskehytter i Nibe.
Et fund, der rokker ved tidspunktet for Nibes opståen.
Det var tilbage i sensommeren, at arkæologer ved Nordjyske Museer kom på sporet af fiskehytterne i forbindelse med opførelsen af tre nye rækkehuse i Strandgade centralt i Nibe.
Ved en udgravning i området blev der fundet i alt 11 mindre hytter, som ikke tidligere er set i Nibe. De havde et 5-15 cm tykt gulvlag, og stolper i to af hytterne afslørede, at de har været henholdsvis 2,70x2,70 meter og 2,50x4,00 meter store. Hytterne var let nedgravede på en lav strandvold.
I middelalderen lå denne strandvold sandsynligvis helt ud til fjorden, men i dag er der omkring 200 meter ud til vandet.
Men det, som gør sildehytterne ekstra spændende, er dateringen.
Nibe vokser for alvor til egentlig by i løbet af første halvdel af 1400-tallet, men nedtrådt i et af gulvlagene i de fundne hytter fandt arkæologerne blandt andet en såkaldt borgerkrigsmønt, der stammer fra 1300-tallet, mens gulvet i en anden sildefiskerhytte indeholdt et kandeskår – ligeledes fra 1300-tallet lige omkring det tidspunkt, hvor Nibe bliver en egentlig by.
Alt tyder således på, at hytterne stammer fra det allerældste af Nibe.
Sildeeventyret i Nibe
Hvor stort sildefiskeriet har været i 1300-tallet ved man ikke helt, men når man kommer op i 1600-tallet, var Nibe et stort fiskerleje med en købstadslignende bebyggelse. Byens erhvervsgrundlag var fiskeriet af de massive sildestimer, der hver forsommer gydede på den lavvandede bredning ud for byen.
Starten på sildeeventyret skal findes i 1300-tallet, og Nibesilden nævnes første gang i de historiske kilder.
Rokker ved Nibes fødsel
I den sammenhæng er fundet af de 11 sildefiksehytter i Nibe særdeles interessante, da de ifølge arkæologerne viser, at der muligvis var aktivitet på stedet allerede fra begyndelsen af 1300-tallet.
Det gør sildefiskerhytterne samtidige eller muligvis endda ældre end de omtalte Nibesild fra Lybæk i 1369.
Det kan derfor være stedet for Nibes fødsel, man har fundet.
Under alle omstændigheder er de uden tvivl fra den allerældste del af Nibe, og det er det, som gør, at de er endt på Slots- og kulturstyrelses top10 over de største arkæologiske fund i 2022.