Aalborg vil være førende: Plastikflasker for en kvart million smides på porten

Det skal være slut med plastikvandflasker i kantinen og på de kommunale mødeborde i Aalborg Kommune, for på den måde kan man årligt spare kommunekassen for en kvart million kroner - og klimaet for omkring 6000 kilo CO2. Sådan lyder det i et forslag til byrådet.

Forslaget om at skrotte plastikflaskerne med vand kommer fra byrådsmedlem Lasse Frimand Jensen (S), som allerede har fået kommunens administration til at regne på såvel pengeregnskabet som klimaregnskabet. 

Regnskaberne viser, at Aalborg Kommune i dag bruger 250.000 kroner om året på at købe plastikflasker med vand til brug for eksempel til møder, mens klimaregnskabet løber op i årligt et forbrug på cirka 6.000 kilo CO2 på den konto.

- Det er både af hensyn til økonomi og klima, jeg har rejst forslaget. Det handler om, at det er unødvendigt at købe vand i plastikflaske, når det vand, vi kan tappe direkte fra hanen, dels er langt billigere og dels er bedre, siger Lasse Frimand Jensen.

Aalborg Byråd tager mandag stilling til forslaget om at skrotte så godt som alle vandflasker, og bliver det vedtaget, vil Aalborg være den første kommune i landet, der gør det.

- Det er med til at understrege, at vi mener, at vi er førende grøn kommune og en kommune, der vil have grøn balance. Samtidig håber vi også, at vi kan være med til at motivere og inspirere andre kommuner til at gøre det samme, siger Lasse Frimand Jensen, som tilføjer, at Københavns Kommune har vist interesse for det nordjyske tiltag.

Også DANVA, der er en selvstændig nonproit forening for alle, der arbejder professionelt med vand og spildevand, følger nøje med i de erfaringer, der kommer fra Aalborg.

- Det er klart, der er en enorm signalværdi i det her, understreger Lasse Frimand Jensen.

Aalborg Kommune har som den første kommune i landet nu besluttet at stoppe salget af vand på flaske i kommunen. Meningen er, at de færre vandflasker i kantinerne og i mødelokalerne skal reducere CO2-aftrykket - men beslutningen får også en økonomisk gevinst, ifølge kommunen.

21 liter flaskevand om året

Tilbage i 2018 kom Socialdemokratiet med et forslag om at lægge en afgift på den vand, som danskerne køber på flaske.

I gennemsnit køber danskerne 21 liter flaskevand hver om året, og det er spild af ressourcer, når vores vand i hanerne er rent og lige til at drikke, lød det fra partiet, da man fremlagde en klimaplan.

Et forslag, der mødte kritik fra blandt andre Bryggerforeningen, der repræsenterer producenterne.

Bryggerforeningen gjorde opmærksom på, at plastflasker til vand allerede er en del af det velfungerende danske pantflaskesystem i modsætning til plastflasker til for eksempel juice og saft.

Dem vil Socialdemokratiet også lægge pant på - og det vurderede Bryggerforeningen til at være en langt bedre ide end at gå efter vandflaskerne.

- De udgør blot 1,9 procent af al plastemballage i Danmark, mens langt den største del af dansk plastemballage ikke bliver indsamlet og genanvendt, sagde Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald til TV2.

En ekspert i forbrugeradfærd tvivlede dengang også på, at en prisstigning vil bremse forbruget af drikkevand på flaske.

- Når vi står i en situation, hvor valget står mellem at tørste eller købe en vand, er vi villige til at betale ret mange penge for at undgå at tørste, siger Mia Malthesen fra firmaet Inudgeyou til TV2.

Vand i glas og dunke

Lasse Frimand Jensen er klar over, at det vil kræve en tilpasning hos i første omgang de ansatte i Aalborg Kommune, men han mener ikke, det er en umulig opgave.

- Det med at droppe plastikflaskerne med vand er noget, som kommunen har arbejdet med i nogle måneder nu, og medarbejderne er involveret i arbejdet, siger han og tilføjer, at det jo ikke er sådan, at man ikke skal drikke vand i kommunen fremover - tværtimod.

- Det handler om at ændre nogle vaner, sådan at man tapper vand fra hanen i en glaskande og i vandglas drikker vand til for eksempel møder - og man vænner sig til at tage sin drikkedunk med og fylde den op i løbet af en arbejdsdag med vand fra hanen, fortæller Lasse Frimand Jensen.

Der ud over ser han gerne, at borgerne i hele Aalborg Kommune kommer med på bølgen og i lighed med mange mindre børn snupper vandflasken med hjemmefra og tanker op i løbet af dagen med vand fra for eksempel nogle af de offentlige tappestedder, der er i Aalborg.

De eneste tidspunkter, der måtte komme vand i plastikflasker frem i Aalborg Kommune-regi, er arrangementer med ansatte og borgere ”ude af huset”, caféer på væresteder og svømmehaller som alternativ til sodavand, samt eksternt salg ved koncerter, sportsevent og lignende.

Forslaget om at skrotte vandet på flasken er på byrådsmødet mandag og forventes vedtaget således, at man fra embedsværkets side mere eller mindre med det samme kan begynde at se bort fra den type indkøb.

- Jeg har på forhånd kun hørt positive meldinger fra de øvrige politikere, så jeg forventer bestemt, det bliver vedtaget, så Aalborg Kommune bliver den første til at tage så seriøse skridt på det område, siger Lasse Frimand Jensen.

Tjek din vandkvalitet

Er du i tvivl om hvorfra du får drikkevandet, kan du måske finde vandværksnavnet på din vandregning eller prøve at ringe til din kommune for at få det oplyst.

I større byer er det ikke muligt at finde frem til et bestemt vandværk, da borgerne får vand fra mange forskellige vandværker der blandes sammen i ledningsnettet.

Tjek dit vand og dit vandværk her 

Bor du i Aalborg Kommune, kan du tjekke din vandkvalitet her 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland