Ambitiøs klimakonference i Aalborg: - De store løsninger ligger jo lige foran næsen på én
Håbet bag konferencen CO2Vision er, at CO2'en bliver udnyttet bedre, og at Nordjylland bliver førende, når det kommer til klimavenlig infrastruktur.
Der er allerede gang i flere store CO2-projekter her i landsdelen.
I 2021 blev der for eksempel sat gang i et power-to-x anlæg ved Nordjyllandsværket. Her bliver CO2 brugt til at danne strøm. Der skal lagres CO2 på havnen i Hirtshals, hvorfra det kan sendes videre ud i Nordsøen.
Og for omkring tre måneder siden indgik Aalborg Portland - Danmarks suverænt største enkeltudleder af CO2 - en aftale om at indfange og lagre CO2 i et anlæg på Østhavnen i Aalborg.
Men der er stadig behov for at udvikle nye projekter og teknologier. Derfor havde Erhvervshus Nordjylland tirsdag indkaldt til konferencen i Aalborg. Sammen med en håndfuld medstuderende fra EUC Nordvest i Thisted var Xandra Kjeldsen blevet inviteret med. Og dagen bød på flere aha-oplevelser.
- Vi ude på uddannelserne får ikke at vide, hvor langt vi er. Så det kommer som et chok, når vi finder ud af, hvor langt vi faktisk er. Vi tror, at man stadig går og planlægger det, og alt er på papir - men nu kunne vi høre, at de forskellige værker faktisk er begyndt at komme i gang, siger hun.
Nordjylland kan blive en international foregangsregion i forhold til at fange og anvende og lære CO2, mener Lars Erik Jønsson, Administrerende Direktør i Erhvervshus Nordjylland.
Hør mere i klippet her:
Skal sikre fremtidens arbejdskraft
For at løse udfordringerne med CO2-udnyttelse er det netop afgørende, at virksomhedernes behov, og det de unge lærer på uddannelserne, passer sammen.
- Fordi det er fremtidens arbejdskraft. Vi skal uddanne til det marked og de områder, vi hører om i dag, siger Rikke Scheele-Simonsen, der er projektleder for CO2Vision hos EUC Nordvest i Thisted.
- Det er ikke kun de store test-sites med specialistviden, det er også de små håndværk og erhvervsuddannelserne, som skal være en meget stor bidragsyder til de kompetencer, der skal bruges i fremtiden, fortsætter hun.
Godt 200 repræsentanter fra både erhvervsliv, forskning og uddannelsesinstitutioner havde fundet vej til dagens konference. For selvom der er gang i mange konkrete projekter rundt omkring i Nordjylland allerede, er der til stadighed brug for at mødes, udveksle erfaringer og finde nye samarbejdspartnere.
- De store løsninger, de ligger jo lige foran næsen på én. Mange af dem er måske lige en tand for dyre, og derfor bliver de ikke lavet nu, fortæller Søren Bjerregaard Pedersen, CEO hos virksomheden Hydrogen Valley i Hobro og fortsætter:
- Der kan også være nogen af dem, hvor folk ikke har tænkt over det endnu. For eksempel er der meget stor forskel på, hvor meget CO2 der er i den røg, der ryger op af skorstenen, og det kan være, at den virksomhed med den perfekte CO2-røg er her i dag, og dem der skal fange det, de er her, og dem der skal lave det til methanol er her også. Så de kan faktisk få skabt hele projektet til sådan et møde her.