ANALYSE: : Gode chancer for valg til Hjort Storm - men det kan koste hans parti en rådmandspost

050820 Søren Wormslev bliver ny politisk analytiker på TV2 Nord.
Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord

Hvis Danmarksdemokraterne kan bevare sin nuværende tilslutning et år frem i tiden, er der gode chancer for, at 34-årige Kristoffer Hjort Storm kan få Bruxelles og Strassbourg som arbejdssted i stedet for Aalborg og Nordjylland.

Danmark har p.t. 14 medlemmer af parlamentet. På hjemmebanen ville omkring hver tiende vælger stemme på Danmarksdemokraterne, hvis der var folketingsvalg nu.

Holder den opbakning, når der i juni næste år vælges nyt parlament, er et mandat i Europa-Parlamentet inden for rækkevidde.

Kristoffer Hjort Storm blev længe i sit gamle parti, Dansk Folkeparti, betragtet som et stort talent, som en af fremtidens profiler. Efter sit farvel til DF og en periode som løsgænger meldte han sig under Inger Støjbergs faner og er - qua den rådmandspost i Aalborg, som han efter en noget tumultarisk konstituering oven på kommunalvalget i 2021 sikrede sig selv og siden tog med over i sit nye parti - i dag Danmarksdemokraternes højst placerede kommunalpolitiker.

Hvis Kristoffer Hjort Storm vælges til Europa-Parlamentet og forlader byrådet i Aalborg, kan Danmarksdemokraterne ikke nødvendigvis regne med at få lige så stor repræsentation.

De første suppleanter til Hjort Storms byrådsmandat - listen stammer fra dengang, han stillede op for Dansk Folkeparti - er nemlig ikke alle fulgt med ham over i hans nye parti. Første-suppleanten er i dag partiløs, den næste stadig medlem af Dansk Folkeparti.

Så hvor Danmarksdemokraterne i dag har to aalborgensiske byrådsmedlemmer (den ene en Venstre-afhopper, den anden Hjort Storm), kan partiet miste det ene, hvis Hjort Storm træder ud.

Endnu mere usikkert er det, hvem posten som ældre- og handicap-rådmand havner hos, hvis Hjort Storm stopper. 

Venstre tager over ved forfald

Da en gruppe blå partier konstituerede sig efter valget i 2021, sikrede Kristoffer Hjort Storm - som ellers på valgnatten havde konstitueret sig med rød blok, men fortrød - dagen derpå de blå partier den tredje rådmandspost. Konservative fik den ene, Venstre den anden og Kristoffer Hjort Storm den tredje.

Som et plaster på såret for, at Venstre som valggruppens største parti kun fik en enkelt rådmand, aftaltes det, at hvis Kristoffer Hjort Storm fik forfald, skulle hans post tilfalde Venstre.

Dette har allerede været aktuelt, idet Hjort Storm i forbindelse med en familieforøgelse har haft orlov og er blevet midlertidigt erstattet af først en, siden en anden Venstre-politiker på rådmandsposten.

Det er i dele af Venstre i Aalborg, også blandt partiets topfolk, den klare opfattelse, at på samme vis skal Venstre overtage rådmandsposten for resten af valgperioden, hvis Hjort Storm udtræder af byrådet næste sommer efter at være blevet valgt til Europa-Parlamentet.

Sådan læser blandt andre Kristoffer Hjort Storm imidlertid ikke konstitueringsaftalen.

Den siger ordret, at hvis “DF’s repræsentant måtte søge orlov i byrådsperioden, tilfalder rådmands-vikariatet Venstre”.

Kristoffer Hjort Storm er af den opfattelse, at aftalen om overgivelse til Venstre alene gælder, hvis han holder pause fra byrådet. Træder han ud af byrådet i utide, må rådmandsposten tilfalde hans partifælle i byrådet Peter Lindholt, der blev valgt for Venstre, men siden skiftede til Danmarksdemokraterne, mener han.

Det kan der uden tvivl komme gode diskussioner om i den blå valggruppe!

Ekstra kompliceret kan snakken blive, fordi Danmarksdemokraterne formelt set slet ikke er part i konstitueringsaftalen, eftersom partiet på dette tidspunkt end ikke var stiftet. Det er Dansk Folkeparti til gengæld - men partiet har p.t. ingen repræsentation i byrådet!

Vil blive i EU - modsat DF

Den ny spidskandidat siger, at det er en drengedrøm om at arbejde med politik på internationalt plan, der nu - måske - går i opfyldelse. Danmarksdemokraterne er på vej med et program også i forhold til EU, men lader her og nu forstå, at man ønsker et slankere EU.

I en kommende valgkamp vil Kristoffer Hjort Storm skulle krydse klinger med blandt andre sine tidligere partifæller i Dansk Folkeparti. Og mens de to partier i den hjemlige politik har en del sammenfaldende synspunkter, ser de - tilsyneladende - forskelligt på det langsigtede mål, når det gælder Danmarks forhold til EU.

Dansk Folkeparti har flere gange ladet forstå, at man ønsker en udmeldelse af EU efter britisk forbillede. I partiets første oplæg til næste års valg til Europa-Parlamentet taler man ganske vist ikke om udmeldelse, men om at stoppe med at udvide EU.

Danmarksdemokraterne vil blive i EU, men gøre samarbejdet slankere.

Som mangeårigt tidligere DF-medlem vil Kristoffer Hjort Storm uden tvivl i den kommende valgkamp blive udfrittet om, hvorfor han - efter at have haft en central placering i et parti, der hidtil har sagt, at det vil ud af EU - nu går til valg på at blive. 


Forsiden lige nu

far barsel

Se listen: Syv nordjyske kommuner er 'far-parate'

40_percent

play Tørke truer det nordjyske landbrug - håber på tordenbyger

tilpasset-020423 Digi Borgmester aale 3 kandidater Still

Snart kender Aalborg sin nye borgmester: Sådan kommer det til at gå til

egholm færgen

Egholm-færge på land igen: - Det er en Control-Alt-Delete

far barsel

Se listen: Syv nordjyske kommuner er 'far-parate'

40_percent

play Tørke truer det nordjyske landbrug - håber på tordenbyger

Til forsiden

Til forsiden