ANALYSE: Socialdemokratiet i Aalborg står uden kronprins/esse

Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Næste år har Socialdemokratiet uafbrudt regeret Aalborg i 100 år. Det bliver en anden socialdemokrat end Thomas Kastrup-Larsen, der kommer til at stå i centrum for markeringen af det bemærkelsesværdige jubilæum.

Efter 25 år som byrådsmedlem, heraf ni som borgmester, stopper den 50-årige Kastrup-Larsen og forlader politik per 31. juli 2022.

Hvem skal overtage? 

En partifælle skal tage over efter ham. Hvem det skal være, skal partiet afgøre i de kommende måneder.

Forud for det seneste valg signalerede to unge socialdemokrater, Lasse Frimand Jensen og Lisbeth Lauritsen, at de var klar til at være kronprins eller kronprinsesse. Tumultagtige konstituerings-forhandlinger gjorde imidlertid, at ingen af de to fik en rådmandspost - hvilket for en socialdemokrat normalt ville være et springbræt til borgmesterposten.

Partiet fik kun en rådmandspost. Den tilfaldt Nuuradiin Hussein, der ikke betragtes som den mest oplagte borgmesterkandidat.

Af de to yngre kolleger står Lasse Frimand Jensen stærkest. Han fik det klart bedste valgresultat af de to, og det var ham, der fik gruppeformandsposten.

Det er for Aalborgs mangeårige borgmesterparti højst usædvanligt - og ubekvemt - at arvefølgen ikke kan siges at være på plads. Ingen var i sin tid i tvivl om, at Henning G. Jensen skulle tage over efter Kaj Kjær, og Thomas Kastrup-Larsen var længe ubestridt uofficiel kronprins under Henning G. Jensen.

Men denne gang er situationen en helt anden.

Formand som borgmester

I en pressemeddelelse åbner partiets Aalborg-formand, Ulla Astman, for muligheden af at hente en ny borgmesterkandidat uden for den nuværende byrådsgruppe. Det er der kræfter i partiet, der ønsker - selv om det er stik imod traditionen i Aalborg. I København har Socialdemokratiet imidlertid gang på gang gjort det med eksempelvis Ritt Bjerregaard og Frank Jensen (i øvrigt far til Lasse Frimand Jensen).

Ulempen ved denne model er, at Thomas Kastrup-Larsen ikke bliver valgperioden ud og stopper relativt hurtigt. Hvis man henter en ny spidskandidat til valget i november 2025 blandt partisoldater uden for byrådsgruppen, vil en vikar i form af 1. viceborgmester Helle Frederiksen (eller en anden) derfor skulle holde borgmesterstolen varm i to et halvt år. Det er næppe nogen ønskværdig situation - heller ikke for kommunen.

Nyt job i sigte? 

At Thomas Kastrup-Larsen vælger at meddele, at han ikke genopstiller ved valget i 2025, og samtidig træder af nu, er formentlig et tegn på, at en række trælse sager har trukket tænder ud. Og måske er det også et tegn på, at han har et nyt job i sigte.

Samtidig er det tydeligt, at en række nye udfordringer venter i Aalborg.

Da han selv flyttede fra fødebyen Kalundborg for at uddanne sig i Aalborg og siden blev, personificerede Thomas Kastrup-Larsen den udvikling, der i årevis har betydet vækst i befolkningstallet. Med faldende optag på mange uddannelser vokser Aalborg ikke mere i samme takt. Det betyder også, at kommunens indtægter ikke stiger som før - og at der i de kommende år kan blive behov for at træffe en række upopulære beslutninger.

Forsiden lige nu

helena1

Aalborg-svømmer misser OL-semifinale trods heat-sejr

Politi håndjern

Tumult på værtshus: Dørmand fik en på lampen

112 alarm politi politibil

Dramatisk solouheld - mand skal skæres fri

helena

Presset sniger sig ind på Europamesteren: - Folk bemærker, at jeg har haft en god sæson

Design uden navn

Massør har fået nok af desperate mænd: - Jeg tilbyder hverken sex eller handjobs!

helena1

Aalborg-svømmer misser OL-semifinale trods heat-sejr

Politi håndjern

Tumult på værtshus: Dørmand fik en på lampen

112 alarm politi politibil

Dramatisk solouheld - mand skal skæres fri

helena

Presset sniger sig ind på Europamesteren: - Folk bemærker, at jeg har haft en god sæson

Til forsiden

Til forsiden