Restauranter lukker på stribe: Efter seks år i byen smider endnu en håndklædet i ringen

Krise på krise gør det svært at betale coronalånet tilbage.

Det har været nogle hårde år i restaurationsbranchen. 

Først ramte coronapandemien med adskillige nedlukninger, restriktioner og statsfinansierede lån, så forretningsdrivende kunne komme gennem krisen. 

Så kom krigen i Ukraine og inflation på banen. 

- Problemet i dag er de enorme stigninger i råvare- og energipriserne, mens forbrugerne også sparer, fordi de også har større regninger. Takeaway er et jo et nemt sted at spare, siger indehaver af We Feat i Aalborg.

- Det er en enorm usund udvikling, at omsætningen falder og udgifterne stiger, forklarer Frederik Løwe. 

Lukker efter seks år

Derfor har han truffet belsutningen om, at hans restauranten, der er beliggende i Aalborg, skal lukke. 

- Vi gør det efter længere tids overvejelser. Siden da er der også kommet inflation, som bare har bekræftet os i, at vi er er nødt til at tænke ud af boksen og komme ud herfra, fortæller Frederik Løwe. 

Som så mange andre tog We Feat et coronalån under nedlukningen, og det kæmper forretningen stadig med flere år efter. 

- Vi tog lånet i den tro, at vi ville kunne betale på den anden side, men nu er der inflation, der simpelthen bare gør, at vi ikke har mulighed for at betale det tilbage, konstaterer indehaveren. 

Erhvervsdrivende giver op

På TV2 Nord har vi den seneste tid skrevet om både en tøjforretning, der har måttet droppe den fysiske butik og en anden restaurant i Aalborg, der på grund af høje omkostninger kaster håndklædet i ringen.

Tomme butikker på Boulevarden 

Frederik Løwe har været i restaurationsbranchen i 22 år, og han mindes ikke, at han nogensinde har oplevet en lige så tumultarisk periode. 

- Mange kollegaer og konkurrenter har det hårdt. Det er helt sørgmodigt at kigge ned ad Boulevarden, da der er mange tomme lokaler nærmest fra banegården og til Nytorv. Jeg håber da, vi får en genopstandelse på den anden side, siger han. 

Men lidt håb har han. De seneste par år har han arbejdet på et nyt koncept med en bredere menu og flere siddepladser, som åbner om en måned. 

- Jeg er trods alt lidt optimistisk. Jeg har arbejdet på det nye i to år og lagt meget energi i det, erkender han. 

Hvad det nye spisested skal hedde, hvad der er på menuen, og hvordan det kommer til at foregå, vil Frederik Løwe dog endnu ikke løfte sløret for. 

Frygter for fremtiden

Formanden for HORESTA i Nordjylland, Lars Mouritzen, kan også se tendensen og de pointer, som Frederik Lowe kommer med i resten af branchen. 

- Det har været nogle ganske vilde år de sidste tre år, konstaterer han og fortsætter.

- Først kom coronapandemien ud af det blå, og nu, hvor alle troede, vi skulle tjene penge, blev vi ramt af stigende energi- og råvarerpriser. 

Derfor er det også helt naturligt ifølge formanden, at nogle steder vil ende med at lukke ned. 

- Efter corona og den manglede indtjening står virksomhederne dårligt polstrede, mens man så ovenikøbet får stigende omkostninger, der gør, at man ikke tjener penge, så skal det gå galt for nogle desværre. 

Derfor håber formanden også på, at kunderne fortsat vil bakke op. 

- Vi kan håbe, at kunderne ikke bliver for forsigtige, for de mærker det jo også. De skal for alt i verden stadig gå ud og ikke bare blive hjemme. Man frygter jo, at den luksus, det er at gå ud og spise, er nemmere at sortere fra end så meget andet, understreger Lars Mouritzen.  

Se hele inslaget herunder: 


Seneste nyt

fra Nordjylland