Anders kan ikke få livsændrende glukosemåler - det skal der laves om på, mener politikere

De nordjyske sundhedsordførere på Christiansborg mener, at der skal ske ændringer.

Siden november 2020 har Anders Nørager haft diabetes som en fast følgesvend i livet.

Det betyder, at han flere gange om dagen skal prikke hul på en finger og med en lille dråbe blod måle sit blodsukker.

- Jeg har sådan en lille pung, hvor jeg har det hele samlet med mig hele tiden.

Afvist i at få glukosemåler 

Processen for at måle blodsukkeret er uoverskuelig og lang. Derfor ville en såkaldt sensorbaseret glukosemåler være en kæmpe lettelse i hverdagen.

- Det vil kunne lette min hverdag gevaldigt, fordi det ville gøre, at jeg ikke konstant skulle tænke på ”hvor ligger mit blodsukker nu?”, forklarer han. 

Med glukosemåleren kan han slippe for at stikke sig i fingrene – og løbende holde øje med sit blodsukker – for eksempel via en app. Men Jammerbugt Kommune vil ikke bevilge en glukosemåler til ham.

- Det var en våd klud i ansigtet, for selvfølgelig er det væsentligt for mig, men det er det ikke for en kommunalt ansat, der ikke ved noget om diabetes, konstaterer han.

Og Anders Nørager er langtfra alene. For ifølge en opgørelse fra Diabetesforeningen er der stor forskel på, om og i hvilket omfang kommunerne bevilger en glukosemåler, der typisk koster i omegnen af 10.000 kroner om året.

Se hele inslaget heruder:

Der er stor forskel på de nordjyske kommuners tilbud til diabetespatienter. Det forsøger et nyt borgerforslag nu at gøre op med.

Der skal ske ændringer

Men det skal der laves om på, i hvert fald hvis det står til Liv Martine Hansen, som selv lider af type 1-diabetes. Derfor har hun nu fremsat et borgerforslag, som siden mandag har høstet over 12.000 underskrifter på nuværende tidspunkt.

På Christiansborg er to nordjyske politikere såmænd også fortalere for de sensorbaserede glukosemålere, omend der ikke er sket noget på området endnu.

- Heldigvis er der kommet konkurrence på området, da der er flere udbydere af glukosemålere, og det er med til at rykke på prisen. Derfor burde det også være nemmere at finde en god løsning her på Christiansborg, fortæller sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen.   

- De her glukosesensore er en fantastisk landvending for diabetikerne, og det er også det socialdemokratiske mål, at alle skal få en mulighed for det, fastslår Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet.   

Tilbage i Biersted glæder Anders Nørager sig også over det nye borgerforslag. Men indtil videre må hans diabetestaske fortsat følge ham døgnet rundt – da han ikke har råd til selv at lægge pengene til en glukosemåler.

- Dem, der gerne vil og har forudsætningerne til at bruge det, synes jeg, skal tilbydes en glukosemåler, konstaterer han. 


Seneste nyt

fra Nordjylland