Andre storbyer har fixerum til stofmisbrugere – organisation vil udrulle tiltaget i Aalborg
Kirkens Korshær mener, at det er på tide, at der etableres et stofindtagelsesrum i Aalborg.
Det skal være slut med at indtage stoffer under uordnede forhold, mener organisationen.
Ganske langsomt bliver der fyldt op ved bordene i Kirkens Korshærs varmestue i Søndergade i Aalborg. Det er frokosttid, og stedet tilbyder et varmt måltid mad, så derfor kommer der ekstra mange besøgende netop nu.
Men regionschef, Jonas Jakobsen, håber, de i fremtiden kan tilbyde brugerne endnu mere end det.
Vil tilbyde værdighed
I Kirkens Korshær har de gennem de seneste år oplevet, at der kommer flere og flere mennesker med et stofmisbrug. Derfor foreslår han, at det er på tide, at der etableres et stofindtagelsesrum i Aalborg, ligesom der også er det i andre store byer.
- Det vil betyde, at vi kan tilbyde en værdighed i forbindelse med stofindtaget og en skadesreducernede indsats, hvor vi kan sikre, at det foregår under ordentlige vilkår og med en sundhedsfaglig medarbejder i nærheden, siger Jonas Jakobsen, der er regionschef i Kirkens Korshær, Nord- og Midt/Vestjylland.
Kirkens Korshær driver i forvejen stofindtagelsesrum i Aarhus, Vejle og Odense.
Afdelingen i Odense har netop fejret 10 års jubilæum, og derfor er der mange relevante erfaringer at høste fra det fynske.
Jonas Jakobsen understreger også, at det er en fordel, at alle indtag i stofindtagsrummet bliver registreret. Enten registrerer man sig med sit eget navn, eller man kan opfinde et navn til formålet, og det stof man bruger, bliver også registreret i systemet.
- Det betyder, at vi udover at kunne give brugerne tryghed og sikkerhed, så vil vi også kunne overvåge nye tendenser i stofmiljøet og dermed bedre kunne tilrettelægge indsatserne derefter, siger Jonas Jakobsen.
Det kan ikke svare sig
Hos Aalborg Kommunes Center for Sociale Indsatser arbejder de konstant for at have en finger på pulsen med hele kommunens misbrugsmiljø.
- Det er lige fra den helt unge, der flirter med rusmidler, hvor vi for eksempel samarbejder med uddannelsesinstitutionerne omkring det - til dem, der har et massivt misbrug og måske har haft det gennem mange år, siger Tina Maria Larsen, der er Centerchef i Aalborg Kommunes Center for Sociale Indsatser.
I 2020 undersøgte de behovet for et stofindtagelsesrum i Aalborg, men dengang pegede undersøgelserne på, at det ikke kunne svare sig.
I stedet skruede de op for borgernes adgang til rene kanyler og ved at arbejde målrettet med at uddanne personale i akut livreddende førstehjælp i forbindelse med overdosis.
- Vores mål vil først og fremmest altid være at forebygge, at der bliver flere misbrugere og at sikre, at alle dem der kan motiveres til det, kommer i behandling, siger Tina Maria Larsen.
Vil undgå alvorlige situationer
Jonas Jakobsen er helt på linje med, at forebyggelse er vigtigt, men forebyggelse nytter ikke meget, når uheldet først er ude, fortæller han.
- Der er dødsfald hvert eneste år i Aalborg Kommune, fordi folk får en overdosis eller på anden vis bliver forgiftet af stofindtag. Der er bare en kæmpe risiko forbundet med stofindtag, og den risiko ville kunne begrænses, hvis man havde et stofindtagelsesrum, siger han.
Det kan være nærliggende at overveje, om man kan gøre det for nemt og bekvemt at være stofmisbruger, men til det svarer regionschefen promte:
- Det er måske i virkeligheden en del af pointen. At det rent faktisk er en rigtig god ide at gøre det nemmere. Folk, der lever med stofmisbrug på gaden, lever en meget kaotisk tilværelse. Ved at kunne tilbyde dem det her afbræk, hvor der rent faktisk er mennesker, der holder øje med dem og holder af dem, kan man gøre adgangen til at indgå i et behandlingsforløb langt, langt nemmere, siger Jonas Jakobsen.