Danmark nærmer sig flokimmunitet - nu står vi over for afgørende opgave i 2022, siger ekspert

Flere forskere og SSI tror på, at vi om få uger opnår flokimmunitet, og det vil skabe langt bedre betingelser i samfundet.

Om 14 dage kan vi have flokimmunitet i Danmark.

Sådan lyder det nu fra Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

- Så når vi toppen af epidemien, siger han til TV 2.

Årsagen er en høj vaccinationstilslutning i kombination med udbredt coronasmitte, herunder smitte af vaccinerede.

Tirsdag i sidste uge rundede Danmark for første gang 30.000 smittede på et døgn, og mandagens antal af nysmittede det seneste døgn lød på 40.348. På syv dage er i alt 278.195 konstateret smittet i PCR-test. Det er næsten fem procent af hele den danske befolkning i løbet af én uge.

I en pressemeddelelse anslog Sundhedsstyrelsen mandag, at lidt over en million danskere har været smittet med Omikron-varianten, siden den dukkede op herhjemme i begyndelsen af december.

Flokimmunitet betegner, hvornår der er så stor immunitet i befolkningen, at en sygdom ikke længere kan sprede sig bredt i samfundet. Og mens den kommer nærmere, træder vi ind i en periode, hvor vi skal lære at leve med sygdommen som tilbagevendende, siger Viggo Andreasen.

quote Overgangen er sådan nogle bølger af sygdom, hvor bølgerne bliver mindre og mindre, hver gang sygdommen kommer tilbage.

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet

Sygdomsbølger bliver mindre

Ifølge forskeren står vi nu på tærsklen til, at coronavirus overgår fra at være epidemisk til endemisk, som man kender det fra blandt andet skoldkopper.

- Det, vi er ved at opleve med corona lige nu, er faktisk den overgang, og der kan man se fra pandemi-influenza, at overgangen er sådan nogle bølger af sygdom, hvor bølgerne bliver mindre og mindre, hver gang sygdommen kommer tilbage, siger han.

Professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, Jens Lundgren, påpeger ligeledes, at corona ikke bare forsvinder ved flokimmunitet.

- Én ting, jeg er helt sikker på, bliver et stort fokusområde i 2022, er ikke alene at opnå flokimmunitet, men også at fastholde den, siger han til TV 2.

Immunitet skal bevares

Ifølge professoren vil coronavirus også cirkulere i samfundet næste vinter.

- Og det er ikke godt, hvis vi har tabt immuniteten i mellemtiden. Så hen over sommer og efterår skal vi være sikre på, at vi har bevaret en høj grad af befolkningens immunitet, siger Jens Lundgren.

Risikoen for nye varianter af coronavirus, som er mere smitsomme og farlige, gruer stadig. Men Jens Lundgren forsikrer, at den brede immunitet fra Omikron-smitten og en mulig variant-vaccine hen over sommeren vil gøre, at risikoen for, at sådanne varianter vil skabe store problemer, er mindre næste vinter end nu.

SSI og WHO bakker op

Statens Serum Institut (SSI) vurderer, ligesom eksperterne, at der kan være ”betydelig befolkningsimmunitet indenfor de næste uger”.

Det oplyser faglig direktør i SSI, Tyra Grove Krause, i et skriftligt svar til TV 2.

Søndag lød det også i et interview med direktøren for den europæiske afdeling af WHO, Hans Kluge, at Europa er på vej ud af pandemien, selvom corona ikke forsvinder.

Han forventer, at 60 procent af befolkningen i Europa kan være smittet inden marts. Og når bølgen af smitte aftager, forventer han, at der ”i flere uger og måneder vil være global immunitet.”

Fjerde stik kan blive nødvendigt

Tyra Grove Krause understreger, at immuniteten dog ikke vil vare ved, da immunitet med coronavirus - både når det gælder vaccination og smitte - ikke er livsvarig, som det er tilfældet med blandt andet mæslinger.

- Det betyder, at virus ikke forsvinder og vil kunne give nye bølger, når der er tilstrækkeligt med modtagelige i befolkningen, og betingelserne for smitte er bedre som for eksempel i vinterhalvåret, skriver hun til TV 2.

Samtidig forventer SSI, at der kan komme nye varianter, som danskerne har mindre beskyttelse mod.

- Det kan også betyde, at det kan blive relevant at give et 4. stik.


Seneste nyt

fra Nordjylland