Asger er hjemmegående far og glæder sig over permanent ordning: - Det har mange aspekter
En forsøgsordning om hjemmepasning af små børn er blevet permanent, og det glæder Asger Norup Damsgaard, der selv bruger ordningen.
Det var meningen, at ordningen skulle køre frem til 2025 som et forsøg, men efter under ét år er hjemmepasning nu blevet en permanent del af Aalborg Kommune.
Det blev det på et byrådsmøde mandag, og det glæder Asger Norup Damsgaard.
- Det er da en dejlig nyhed. Vi har selv haft glæde af den, så det er godt, hvis der er andre, der kan det, siger han.
Som han selv fortæller, så har han og familien selv brugt ordningen, da den trådte i kraft 1. august.
Derfor har han nu været hjemmegående far i en del måneder.
- Der er mange aspekter i det. Nelle (datter, red.) er nu et sted, hvor jeg tror, at hun kan få meget mere ud af at kom i dagsinstitution. Nu er hun optaget af det, når vi afleverer hendes storebror i børnehaven og vil gerne lege dernede, siger Asger Norup Damsgaard og fortsætter:
- Jeg tror, det har været godt for hende at vente. Det har givet ro i familien, og jeg har kunne følge hende, mens hun har været lille. Det er en helt uvurdelig tid at følge hende i, en magisk tid fra baby til et lille bevidst menneske. At få lov til at gå sammen med hende der og hjælpe hende - det er svært at sætte ord på.
Kan godt forstå modstanden
Det var et stort set enigt byråd i Aalborg Kommune, som var for at gøre hjemmepasningsordningen permanent. Det var kun Enhedslisten og SF, som stemte i mod.
Før byrådsmødet snakkede TV2 Nord med Lasse Puertas Navarro Olsen fra Enhedslisten om det.
- Jeg vil hellere bruge krudtet på at skabe gode institutioner, end jeg vil gøre det attraktivt at vælge dem fra. Nu har det også kørt i et år, og det er i over 90 procent af tilfældene kvinder, som vælger at blive hjemme i stedet for at gå på arbejde, fortalte politikeren ved den lejlighed.
Asger Norup Damsgaard forstår kritikken.
- Det er en uheldig tendens, at det mest er kvinder. Nu er det jo ikke sådan hos os, men det spiller nok sammen med uligheden i lønnen, hvor mænd oftest tjener mest. Her ville man nok i en familie lade det være den, der tjener mindst, der skulle hjemmepasse, siger Asger Norup Damsgaard og tilføjer, at ordningen måske kan forstærke forskellen i løndifferancen.
Og en af de ting, som også lagde til grund for, at Asger gerne ville hjemmepasse Nelle, er, da sønnen skulle i vuggestue.
- Det var ikke så fedt, og det brugte jeg en del krudt på, fortæller han og fortsætter:
- Det har klart påvirket beslutningen om at hjemmepasse. Hvis man følte, det var ligeså godt at sende sit barn i dagsinstution, ville det nok være noget andet. Det er vigtigt at være sammen med andre børn, men nok ikke så vigtigt i den alder, som Nelle har, siger Asger Norup Damsgaard, men slår fast, de i familien i Aalborg formentlig ville tage mod muligheden for hjemmepasning uanset hvad.