Ballade om boligbyggeri: - Det vil ødelægge landsbyen

Kommunens planer om at bygge flere boliger i Nørre Tranders og Øster Sundby vækker bekymring hos borgere i byerne. De frygter, at nye boliger vil ødelægge landsbybilledet.

Torsdag mødtes Aalborg Kommune og interesserede borgere fra landsbyerne Nørre Tranders og Øster Sundby til et borgermøde om fremtiden for området.

Sammen skulle de forsøge at lave en plan, der tager hensyn til kommunens ønske om nye boligprojekter, mens borgerne ikke vil ødelægge landsbystemningen. 

- Jeg mener, det skal være en begrænset vækst, for problemet er, hvis man laver en voldsom vækst i landsbyen, så kan man ikke længere bevare kulturen, siger Michael Skelmose. 

Han er bekymret for, at kommunens planer vil splintre områdets sammenhold. 

 - Når et samfund vokser sig til en vis størrelse, så kommer man væk fra fællesskabsfølelsen. Så kan folk ikke overskue samfundet længere, og så overlader man andre at tage sig af tingene, siger han. 

Uenige om boligbyggeri 

Michael Skelmose bor i Nørre Tranders og kæmper derfor for, at landsbyen forbliver landsby. 

Han så hellere, at man lavede en slags landsby mellem landsbyerne, som det eksempelvis tidligere er set i Nordjylland med området Lilleskagen.

For rådmand Jan Nymark Thaysen handler planen også om, at der skal findes plads til de mange nye tilflyttere, der kommer til Aalborg.

- Vi skal have fundet den rigtige balance. Vi skal have fundet noget, der kan passes ind i det landsbymiljø, så det bliver en styrkelse af det eksisterende, fremfor at det er noget, der bliver lidt som en tilbygning – så det er øvelsen nu, siger han. 

Det er ikke kun lokalsamfundet, Michael Skelmose vil bevare. Han håber også, landsbyernes gamle gårde består.

Men det er ingen garanti, for ifølge Jan Nymark Thaysen er der flere landsbyer, hvor der ligger gårde med driftsbygninger, der ikke er aktuelle længere:

- Skal de bare ligge og forfalde, eller skal vi ikke prøve at omdanne dem til noget, der passer ind i de landsbymiljøer, der er? Så giver det mulighed for flere borgere, siger rådmanden. 

Passer ikke ind

 I Nørre Tranders har man ved Præstegården allerede set eksempler på nybyg, der, ifølge Michael Skelmose, ikke passer ind: 

- Man kunne godt have lavet et projekt, hvor man havde indpasset det med Præstegården og bygget i en stil, der passer sammen.

Trods uenigheder om planen for området, var det en tilfreds rådmand TV2 Nord talte med efter mødet.

- Jeg er absolut tilfreds med aftenens forløb, og jeg er sikker på, vi finder nogle gode løsninger i fællesskab, siger Jan Nymark Thaysen. 

Hos Michael Skelmose er han også tilfreds med aftenens forløb. Han var godt klar over, hvilke forslag, rådmanden ville fremlægge, men han holder stadig fast i sin holdning:

- Jeg bryder mig ikke om nogle af de forslag. Jeg håber stadig, vi kan få reduceret, hvor meget der skal bygges, siger han. Seneste nyt

fra Nordjylland