Borgere i oprør: Vindmølleselskab har opkøbt jord i årevis inden offentlig debat
Naboer til en måske kommende vindmølle- og solcellepark ved Nordjyllandsværket kritiserer, at Aalborg Kommune ikke har lyttet til borgerne i forbindelse med planerne, og at selskabet bag energiparken tidligt i processen opkøbte jord til projektet, før borgerne var inddraget.
Utilfredsheden med planerne om en vindmølle- og solcellepark ved Nordjyllandsværket vokser.
En borgergruppe fra Stae og Vester Hassing kritiserer Aalborg Kommune for ikke at lytte.
Flere mener, at de alt for sent er blevet inddraget i processen - særligt efter det er kommet frem, at vindmøllefirmaet Eurowind Energy har opkøbt jord til projektet tilbage i 2018.
Noget, som en af naboerne til den mulige energipark, Britt Jørgensen fra Stae, undrer sig over.
- Vi har fundet dokumentation for, at Eurowind Energy og deres datterselskab har købt jorde i området, der løber op i 34 millioner kroner, og det var helt tilbage i 2018, de startede på det, siger Britt Jørgensen.
Hun mener ikke, at Eurowind Energy ville bruge så mange millioner på området, hvis ikke de var sikre på, at projektet kunne realiseres, og hun mistænker, at Aalborg Kommune har været inde over planlægningen allerede fra 2018, uden at de berørte borgere er blevet hørt.
Rådmand: - Det er gået helt efter bogen
Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune Hans Henrik Henriksen (S) afviser påstanden om, at kommunen dengang skulle kende til planerne fra Eurowind Energy.
- Det har ikke noget på sig. Det er jeg nødt til at mane til jorden. Det er gået helt efter bogen. Det vil man også kunne se i den aktindsigt, som man har søgt fra borgernes side, siger Hans Henrik Henriksen.
Også Eurowind Energy afviser, at der skulle være noget unormalt i, at firmaet allerede tilbage i 2018 opkøbte jord til projektet.
- Det er fuldstændig normal praksis, at man har købt jorden eller lavet nogle betingede købsaftaler, før man indsender sine ansøgninger til kommunen, det ville ikke være muligt at gøre, hvis ikke man havde aftaler på plads, siger pressechef hos Eurowind Energy Joachim Steenstrup.
Ønsker nyt borgermøde
Britt Jørgensen mener derimod, at den demokratiske proces er blevet tilsidesat.
Hun fortæller, at de første borgerne blev orienteret, var i 2020, hvor der var en fordebat omkring et testcenter, der skulle placeres ved Nordjyllandsværket.
- Og det var ligesom dét. Det næste vi hørte, var så her først i maj, hvor der var en høringsperiode på denne gigantiske energipark, de har varslet kan komme herude, siger Britt Jørgensen.
I den forbindelse indkaldte Aalborg Kommune i maj til virtuelt borgermøde om energiparken.
Britt Jørgensen forklarer, at det først på det tidspunkt gik op for borgerne, at halvdelen af Vester Hassing ikke havde fået besked om fordebatten.
En anden nabo til projektet, Jakob Nørgaard, er også utilfreds med borgerinddragelsen og processen i projektet.
- Da der til borgermødet blev anfægtet, at man havde glemt at invitere hele nærområdet, vælger kommunen at udsende en ny besked, hvor det eneste, man kan se i sin e-boks, er titlen "supplerende orientering om fordebat". Mange vil derfor tro at der er tale om yderligere information om byudviklingen og vil derfor ikke reagere, siger Jakob Nørgaard.
Han fortæller, at hans e-boks er blevet fyldt op med forskellige beskeder fra kommunen om fordebatten om byudvikling for området, og mener, at det har bidraget til yderligere forvirring.
- Jeg mener, at kommunen bør starte sin proces forfra. Få inviteret til et borgermøde, som folk har tid til at deltage i. Som det er lige nu, har man udeladt at invitere borgerne.
Han frygter, at politikerne kommer til at træffe en beslutning på et forkert grundlag.
- Fordebatten skal jo netop afklare, om de skal stemme for at fortsætte med at udarbejde en lokalplan. Ved at sikre der kommer færrest muligt indsigelser, opnår man jo, at vores politikere ikke træffer valget på et oplyst grundlag, og det er i min verden at tilsidesætte den demokratiske proces, siger Jakob Nørgaard.
Henvendelse til byrådspolitikerne
Nabo Britt Jørgensen fra Stae har henvendt sig til samtlige byrådsmedlemmer i Aalborg Kommune – en af dem er medlem af By- og Landskabsudvalget, Vibeke Gamst (K).
- Jeg vil give borgerne ganske ret i, at den her virtuelle platform, vi har brugt til at holde møde på, ikke er god, siger Vibeke Gamst.
Viceborgmester Kristoffer Hjort Storm (DF) kan godt forstå, at borgerne er utilfredse.
- Jeg kan godt forstå de er utilfredse med, at de er blevet involveret så lidt og så sent i processen. For det er tydeligvis en proces der har kørt meget længe og indelukket ovre i forvaltningen, som vi andre ikke har hørt noget om, siger Kristoffer Hjort Storm.
Fordebatten, der kører lige nu, slutter 7. juni.