LIGE NU:

Coolshop inviterer blind kritiker indenfor

For 14 dage siden stod Torben Frederiksen frem med kritik af blandt andet internetbutikken Coolshop. Torben Frederiksen er blind og han fortalte hvor umuligt det ofte er for ham og andre handicappede at bruge internetbutikkers hjemmesider. I dag var Torben Frederiksen så på besøg hos netop Coolshop for at hjælpe dem med at blive mere handicapvenlige.

Torben Frederiksen traver afsted med blindestokken foran sig henover parkeringspladsen hos Coolshop i Nørresundby. Han er på vej ind for at hjælpe dem til at blive mere handicapvenlige.

- Jeg ser frem til det. Jeg vil meget gerne hjælpe Coolshop med deres hjemmeside, så flere synshandicappede kan bruge den, siger Torben Frederiksen.

Det er ikke altid at kritik bliver modtaget med kyshånd, men da Torben Frederiksen langede ud efter Coolshop for deres manglende webtilgængelighed var virksomhedens reaktion at invitere ham indenfor.

- Vi har inviteret Torben indenfor, fordi han har været så venlig at brokke sig. Det elsker vi. Når noget ikke virker, så er det nemmeste jo at trække på skuldrene og gå et andet sted hen. Så når der er nogen, der vil sige til os, at det vi gør ikke er godt nok, så er det skønt, siger direktør for Coolshop, John Romedahl.

Vil helst klare sig selv

Torben og andre blinde vil gerne kunne klare sig selv - også på internettet. Derfor er webtilgængelighed vigtigt. Torben bruger en skærmlæser, der skal læse hjemmesider op for ham, men skærmlæseren virker kun hvis hjemmesiderne er kodet til det, og det er der steder på Coolshops hjemmeside der ikke er.

- Der er meget der fungerer godt på Coolshops hjemmeside. Du kan sagtens finde de varer du gerne vil have og få lagt dem i kurven, men lige så snart du kommer til betalingsprocessen og levringsprocessen, så halter det, forklarer Torben Frederiksen.

Coolshops udviklingfolk tager noter mens Torben fremlægger.

- Der skal være nogen, der fortæller os hvad der er galt. Det er svært at sætte sig ind i de her problemstillinger selv, så nu kan vi fixe det, siger udviklingschef Henrik Hansen.

Torben ser flere fordele hvis Coolshops hjemmeside bliver mere tilgængelig.

- Det vil betyde at Coolshop vil tjene nogle flere penge, og jeg vil kunne handle hurtigere uden at skulle have hjælp fra en seende, siger Torben Frederiksen.

 

Ny lovgivning

Ifølge Dansk Blinde Samfund bliver mange blinde hægtet af den digitale udvikling, fordi webdesignere ikke tænker nok over webtilgængelighed, når de bygger en hjemmeside op. Der er netop trådt ny lovgivning i kraft, der betyder at offentlige institutioners hjemmesider skal være handicapvenlige, men de regler træder først i kraft for større private virksomheder i 2025, som foreksempel banker, forsikringsselskaber og store webbutikker.

Som blind kan det være besværligt at komme rundt i butikker i den fysiske verden, og finde det man har brug for der. Derfor vil mange blinde ifølge Dansk Blinde Samfund meget gerne bruge internettet til at handle.

- Problemet for blinde er jo, at man så enten må lade være med at købe de ting, man har brug for, om det så er en koncertbillet eller hvad det nu er. Eller også er man hele tiden nødt til at bede om hjælp. Som synshandicappede vil vi jo rigtig gerne kunne klare tingene selv, siger næstformanden i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard.

Hos Coolshop er konklusionen, at der ikke skal ret meget til for at gøre deres hjemmeside mere handicapvenlig. Det vil de gøre nu, og de mener også at andre virksomheder ret nemt kan gøre det samme.

- Det Torben har vist os er helt sikkert til at fixe. Mange af tingene er egentligt småting for os, som vi bare ikke har tænkt over, forglemmelser i virkeligheden. Det skal vi helt sikkert have fikset, siger udviklingschef Henrik Hansen.