Umulig internethandel: Handicappede må opgive at handle i webbutikker
Foto: Lisbet Christensen / TV2 Nord
Torben Frederiksen og andre blinde må ofte opgive at handle på internettet, fordi butikkernes hjemmesider ikke er handicapvenlige.
Mens der er krav om, at fysiske butikker skal have gode adgangsforhold for handicappede, så er der ikke noget krav om, at de samme butikker gør deres hjemmesider tilgængelige for folk med handicap.
Torben Frederiksen fra Aalborg klikker løs på internetbutikken Coolshops hjemmeside. Han forsøger at købe en gave til sin kone. Torben er blind, og han bruger derfor en skærmlæser, der skal læse Coolshops hjemmeside op for ham. Torben underviser andre blinde i brug af internettet og er derfor mere kyndig indenfor it end gennemsnittet, men der er så mange steder på internetbutikkens hjemmeside, der ikke er kodet til at skærmlæseren kan læse det, så Torben må opgive købet.
- Det er frustrerende, men nu er Coolshop jo desværre ikke et enkeltstående tilfælde. Alle de gange jeg har prøvet at handle på internettet, så er der altid et eller andet sted noget, der halter, siger Torben Frederiksen.
Man kan kode hjemmesider, så skærmlæseren kan læse højt hvad der er på billeder og grafik. Men det har Coolshop ikke gjort. Det er heller ikke muligt for Torben at høre hvilken leveringsmetode eller betalingsmetode, han har klikket på. Til gengæld mener Torben Frederiksen, at det er forholdsvis nemt at rette hjemmesiden, så den kommer til at fungere for en blind person.
Hos Coolshop vil den nye direktør John Romedahl gerne lytte til kritikken.
- Jeg er ked af at høre det, men jeg er også glad for at høre det, for det er jo det første forudsætning for, at vi kan gøre noget ved det, siger direktør John Romedahl.
Handicappede får det nemmere på offentlige hjemmesider
I sidste uge fortalte TV2 Nord om blinde Gitte Micheelsen fra Aars, der bander over E-boks. Der er hjælp på vej til Gitte, for der er netop trådt lovgivning i kraft, der gør, at offentlige institutioner nu skal gøre deres hjemmesider tilgængelige for dem, der for eksempel har svært ved at se, høre eller bruge en mus.
De nye webtilgængelighedsregler kommer først til at gælde for private virksomheder som netbanker, forsikringsselskaber og internetbutikker i 2025, og det ærgrer Dansk Blindesamfund. Som blind kan det være besværligt at komme rundt i butikker i den fysiske verden, og finde det de har brug for der. Derfor vil mange blinde meget gerne bruge internettet til at handle.
- Problemet for blinde er jo, at man så enten må lade være med at købe de ting, man har brug for, om det så er en koncertbillet eller hvad det nu er. Eller også er man hele tiden nødt til at bede om hjælp. Som synshandicappede vil vi jo rigtig gerne kunne klare tingene selv, siger næstformanden i Dansk Blindesamfund, Ask Abildgaard.
- Vi kunne jo godt tænke os, at man bare gik i gang, når man ved at kravene kommer uanset om man er en bank eller et supermarked.
Selvom webtilgængelighedskrav kan blive en udgift for Coolshop, så synes direktøren, at kravene er helt rimelige.
- Når man laver byggeri, så skal der være adgang for en kørestol, og der skal være en elevator. Når en større og større del af vores dagligdag flytter over på nettet, så skal der også være de tilsvarende hensyn der, mener John Romedahl.
Der er vedtaget et EU-direktiv om webtilgængelighed, og det lægger op til at virksomheder med under 10 ansatte eller under en omsætning på 15 millioner kroner årligt bliver undtaget fra reglerne.
Torben hjælper Coolshop
Coolshop vil meget gerne gøre deres hjemmesider mere handicapvenlige, og derfor beder de nu Torben Frederiksen om hjælp.
- Jeg vil meget gerne have al den feedback han har, for det hele starter jo med en god indsigt i, hvad problemet er. Det ville være skønt, hvis han ville komme forbi, og vi kunne kigge på det sammen, siger John Romedahl.
Det er Torben med på.
- Hvis jeg kan hjælpe dem til at hjælpe andre, så gør jeg gerne det, siger Torben Frederiksen.