Dobbelt så mange butikslokaler står tomme: Nu vender det - forhåbentlig
Der er kommet flere butikslokaler med et "til leje"-skilt på facaderne i Aalborg.
Hvis du i disse dage tager en spadseretur i de indre gader i Aalborg, vil du støde på flere tomme butikslokaler.
I øjeblikket er der omkring 30 af dem, og det er mere end normalen.
I årene før corona udsprang, var der omkring 15-18 tomme lokaler. Og udover pandemien har stigende råvarepriser og inflation også påvirket de erhvervsdrivende.
- Den fysiske detailhandel er udfordret. Internettet har fået mere medvind under corona. Der har været finanskrise, så der er mange ting, der har talt imod, siger Jes Asmussen, der er City Manager i Aalborg City.
Se indslaget nederst i artiklen.
Vejarbejde blandt årsagerne
De seneste år har der flere steder i Aalborg været vejarbejde. Det er blandt andet den nye plusbus, som har været årsag til det.
- Det er klart, når halvdelen af byen har været gravet op de seneste fem år, så giver det udfordringer, siger Jes Asmussen.
Arbejdet med plusbussen er ved at være færdiggjort, og derfor fylder vejarbejdet ikke længere lige så meget i gadebilledet. Derfor er både butiksindehavere og Jes Asmussen positive overfor fremtiden.
- Jeg synes, der er en udvikling nu. Der begynder at komme nye forretningsdrivende ind i de tomme lokaler. Så jeg synes, vi ser frem mod lysere tider for Aalborg midtby, siger Thomas Nedergaard Kristiansen, der sammen med sin kone er indehaver af Kaffebaren.
Den 30. marts åbnede Kaffebaren sin tredje forretning i Aalborg. Derfor er Thomas' forretning en af dem, der forhåbentlig er med til at fylde flere af butikslokalerne ud. En udvikling som Jes Asmussen forudser.
- Der er positiv stemning efter utrolig mange år med vejarbejde og opgravning af midtbyen.
- Vi kan mærke stemningen er ved at ende, så man gerne vil ind til byen og udvikle midtbyen, siger han.
Ekspert: Flere butikker kommer til storbyen
Per Østergaard Jacobsen er ekspert i detailhandel & ekstern lektor på CBS.
Det har taget hårdt på butikkerne, at de har skulle lukke ned under coronaen og stigende energipriser. Nu er nogle af dem på vej op igen - men vil det tage tid, før de når op på normal omsætning igen?
- Omsætning kan komme relativt hurtigt, men dele af detailhandlen har en forpligtelse til tilbagebetaling af lån osv og har måske ekstraordinære omkostninger i forbindelse med covid, siger han.
De fysiske butikker er hårdt presset af nethandel. Kan de overleve den stigende nethandel i de kommende år?
Grundlæggende har vi en udfordring; vi har et butiksnet, som har en overkapacitet hvis vi sammenligner med resten af europa, og det indikerer jo, at der en del butikker, der på en lange bane vil lukke. Men vi har også bevægelse fra land til by, som gør, at der er større efterspørgsel. Så der vil måske komme flere forretninger der og lukke nogle i yderområderne i stedet for, svarer Per Østergaard Jacobsen.
Ifølge Jes Mortensen er der flere af byens tomme lokaler, som snart vil blive overtaget af nye forretninger. Og håber er, at der om få år er lige så få tomme lokaler, som der var før corona.
- Om et par år håber jeg, vi er nede på det niveau, vi havde før finanskrisen og corona. Så jeg håber, vi ser 5-10-15 tomme lokaler henover året i et ruld, siger han.