LIGE NU:

Efter 52 år og tre generationer: Ikoniske Restaurant Papegøjehaven får ny forpagter

Familien Mouritzen har forpagtet det ikoniske spisested Papegøjehaven i tre generationer. Men nu er det slut. Coronakrisen satte en stopper for omsætningen og to år efter, familien kunne fejre 50 års jubilæum, skifter restauranten forpagter.

Lars Mouritzen står midt i Restaurant Papegøjehaven. Omkring ham er stolene sirligt stablet oven på hinanden, gulvtæppet er støvsuget, og vinduerne er vasket. 

Han ser ikke kun på restaurantens inventar, men kigger samtidig på sin egen, sin fars og sin farfars historie.

For familien Mouritzen har drevet Restaurant Papegøjehaven i over 52 år. Den ikoniske restaurant, der ligger i forbindelse med Aalborg Kongres og Kultur Center, har dannet rammen om konfirmationer, bryllupper, runde fødselsdage og meget andet i løbet af de seneste mange årtier.

Men onsdag den 31. marts er sidste dag, hvor efternavnet på restaurantens forpagter er Mouritzen. Den 1. april udløber forpagterkontrakten mellem AKKC og Lars Mouritzen, selvom den først var sat til at udløbe ved udgangen af 2023. Det er - som så ofte før - corona, der bærer skylden for den utidige kontraktafbrydelse.

- Jeg er trist, selvfølgelig er jeg det. Det var ikke lige det her, jeg havde set komme, da vi gik ind i 2020, siger Lars Mouritzen, mens han kigger på møblementet, der er solgt til AKKC, som ejer lokalerne.

quote Det er en underlig følelse, man står med nu.

Lars Mouritzen, forpagter, Restaurant Papegøjehaven

- Et teaterstykke man ikke kan ændre

Coronakrisen har ramt restaurationsbranchen særligt hårdt, og ifølge Lars Mouritzen står spisesteder som Papegøjehaven i en særlig svær situation.

- Vi lever blandt andet af de gæster, der besøger AKKC. Men da kongresser, messer og kurser med fysisk fremmøde blev stoppet fra dag ét, og ikke siden er blevet genetableret, har vi været ekstremt hårdt ramt, siger Lars Mouritzen.

Men det har ikke gjort beslutningen om at forlade Restaurant Papegøjehaven let.

- Det er en underlig følelse, man står med nu. Det er en blanding af afmagt, frustration og følelsen af, at man har overværet et teaterstykke, hvor man selv har en rolle, men man kan ikke ændre på forløbet, siger han.

Nordjyllands mødested

Restaurant Papegøjehaven havde sidste åbningsdag i december, inden denne vinters store nedlukning af Danmark trådte i kraft. Siden da har der været stille i Restaurant Papegøjehaven og for det meste i resten af AKKC.

Det står i skærende kontrast til de tusindvis af bryllupper, konfirmationer, runde fødselsdage og andre festlige begivenheder, Restaurant Papegøjehaven igennem tiden har dannet rammen om. 

- Det har jo været hele Nordjyllands mødested, siger den snart forhenværende forpagter, der er blevet overvældet af de mange reaktioner fra tidligere gæster, efter nyheden om, at Mouritzen og Papegøjehavens i fremtiden ikke hænger sammen.

- Alle de beskeder og henvendelser, vi har fået fra nær og fjern, siger Lars Mouritzen, som holder en kort pause, inden han fortsætter:

- Det giver jo et håb for fremtiden, og man bliver stolt. Så tænker jeg: 'vi er kommet godt i mål, med det vi ville', siger han. 

I første omgang overtager en anden forpagter midlertidigt forpligtelserne i Restaurant Papegøjehaven, inden et større udbudsmateriale kan blive produceret til en snarlig udbudsrunde. Den skal klarlægge, hvem der skal overtage driften af Restaurant Papegøjehaven på længere sigt.