Ekspert reagerer på databrud: - Det er udtryk for en høj risiko

Aalborg Kommune har et større arbejde foran sig efter databrud.

Aalborg Kommune har for nyligt konstateret et større brud på persondatasikkerheden. 

På et fællesdrev, som både medarbejdere fra kommunen, Nordjyllands Beredskab og Aalborg Forsyning har kunnet tilgå, er der nemlig blevet fundet forskellige filer med oplysninger om kommunens borgere, såsom CPR-nummer, navn, telefonnummer og adresse. 

Det er ifølge ekspert i GDPR, Jan Trzaskowski, at jokke godt og grundigt i spinaten, og kommunen står nu foran en større oprydningsopgave.

- Det er helt oplagt, at en kommune skal have styr på, hvordan de behandler deres personoplysninger, udtaler han.

Blandt de oplysninger, der lå tilgængeligt på fællesdrevet, lå blandt andet en fil helt tilbage fra 2011, der indeholdt CPR-nummer og adresse på samtlige af kommunens borgere, der altså det år talte i omegnen af 200.000 personer.

Et udtryk for høj risiko

Jan Trzaskowski forsker til daglig i databeskyttelse på Aalborg Universitet, og selvom han vurderer, at der ikke er grund til at tro, at Aalborg Kommune ikke generelt har styr på deres personoplysninger, så er der ingen tvivl om, at sagen her er alvorlig.

- At vi har fået besked om det i offentligheden, giver udtryk for, at der er en høj risiko, for ellers er der ikke krav om, at det skal meldes ud, fortæller han og fortsætter:

- Men hvad det reelt betyder, ved vi ikke endnu.

Aalborg Kommune har selv gjort opmærksom på, at de på grund af omfanget og kompleksiteten af databruddet har set sig nødsaget til at melde ud offentligt, fordi de ikke har haft mulighed for at kontakte de involverede direkte i rimelig tid.

Lukket ned

Ifølge Jan Trzaskowski er kommunen nu i gang med at finde ud af, hvad det er for nogle konkrete oplysninger og hvilket omfang, der er tale om.

- De risikerer en påtalelse fra Datatilsynet, men de risikerer også en bøde.

Aalborg Kommune lukkede ned for det pågældende fællesdrev, da databruddet blev konstateret. Siden da har enkelte betroede medarbejdere fået adgang til drevet med henblik på at undersøge omstændighederne og ikke mindst rette op på fejlene.


Seneste nyt

fra Nordjylland