En 300 år gammel og særlig lort kommer på museum

For første gang nogensinde udstilles en 300 år gammel lort, der tilhørte Aalborgs gejstlige overhoved, biskop Jens Bircherod.

Bispelorten blev fundet i en latrinkasse under nedrivningen af Aalborg Bispegaard i 1937, men stammer fra 1600-tallet. 

For få år siden vakte den stor opmærksomhed, da analyseresultater viste, at dens ejer bl.a. havde spist importerede luksusvarer som peberkorn, figner og vindruer – det vil sige, vedkommende tilhørte datidens overklasse. 

Og eksperter vurderer, at der sandsynligvis er tale om selveste bispens efterladenskaber. Det er i hvert fald en genstand, som fortæller mange historier.

Eksotiske ting i lorten

Den formodede bispelort er blevet undersøgt på Moesgaard Museum i Aarhus.

- Det, der er spændende, er, at der mange eksotiske ting i lorten blandt andet vindruer og peberkorn. Og det var ikke alle og enhver, der fik det at spise i Aalborg i renæssancen, fortæller Inger Bladt, der er museumsinspektør på Aalborg Historiske Museum.

Det er hende, der er en af hovedkræfterne bag den nye og specielle udstilling.

Det, der er spændende, er, at der mange eksotiske ting i, forklarer Inger Bladt, der er museumsinspektør på Aalborg Historiske Museum om bispelorten.

Den nye renæssanceudstilling indeholder foruden bispelorten en række ikke tidligere udstillede genstande, der alle fortæller om livet for både over- og underklassen – lige en smuk udsmykket barnekiste, et brudeskrin og de riges veldækkede renæssanceborde til skelettet af en fattig kvinde, som viser, hvor hårdt livet var for de fleste.

Den nye renæssanceudstilling er klar til publikum lørdag den 3. december.

TV2 Nord har tilbage i 2016 bragt et længere indslag om de særlige fund. Se mere her.


Seneste nyt

fra Nordjylland