LIGE NU:

Fire dages ledighed koster læreplads

En 25-årig kvinde kan blive tvunget til at opgive sin uddannelse som maler og i stedet gå på dagpenge, fordi hun mangler at få anerkendt fire dages ledighed. Hun har ellers fundet en læreplads og en mester, der gerne vil ansætte hende.

Mathilde Friis begyndte i januar på Tech College i Aalborg med udsigt til at blive voksenlærling i malerfaget, men nu kan den nye karriere være slut, før den kommer i gang.

quote Det er helt tosset, at systemet ikke har den fleksibilitet, at hun kan få lov til at gå fra passiv forsørgelse til at klare sig selv på en lærlingekontrakt.

Bjarne Laustsen, Folketingsmedlem (Socialdemokratiet)

Mathildes problem er, at hun fem dage før hun begyndte på maleruddannelsen stoppede på en anden uddannelse. Selvom hun straks meldte sig ledig mener hendes A-kasse FTFA ikke, at hun er dagpengeberettiget i de fire dage hun var ledig.

- Det er frustrerende og demotiverende. Jeg ved ikke, om jeg er købt eller solgt, og jeg ved ikke, om den drøm, jeg har om at blive maler, kan blive en realitet.

Fordi Mathilde Friis ifølge FTFa ikke var dagpengeberettiget, da hun begyndte på maleruddannelsen, så lever hun heller ikke op til kravene for at blive voksenlærling. De siger, at du skal være ledig, på dagpenge, kontanthjælp eller S.U., have en tidligere uddannelse og være fyldt 25 år.

Folketingsmedlem: Helt grotesk

Mathilde mangler bare de fire dages ledighed, og det er helt grotesk mener Bjarne Laustsen (S), Medl. Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

- Det er noget flueknepperi det her. Det er simpelthen for ringe, at hun mangler fire dage i at være arbejdsløs nok til, at arbejdsgiveren kan få et tilskud. Det er helt tosset, at systemet ikke har den fleksibilitet, at hun kan få lov til at gå fra passiv forsørgelse til at klare sig selv på en lærlingekontrakt, siger Bjarne Laustsen.

Hvis Mathilde Friis ikke får anerkendt, at hun var ledig, da hun begyndte på maleruddannelsen, kan hun blive nødt til at droppe ud og i stedet leve af dagpenge i en periode.

- Hvis jeg ikke kan blive voksenlærling med tilskud vil det koste mig 10.000 kr. om måneden, hvis jeg skal gå på en almindelig lærlingeløn. Med udgifter til hus, bil og familie er det slet ikke nok, siger Mathilde Friis.

Men faktisk kan hun stadig blive voksenlærling. Det kræver bare at hun dropper ud af maleruddannelsen og går ledig, så hun dermed opfylder alle kriterier, men det mener Bjarne Laustsen ikke kan være meningen.

- Jamen sagen er så grotesk, at hvis Mathilde havde lagt sig hjemme på sofaen siden hun var i gang med den forrige uddannelse og til nu, så havde hun kunnet få dagpenge hele vejen igennem. Parterne i denne sag må sætte sig sammen og så finde en løsning. Det tror jeg ikke, der er nogen, der vil skælde dem ud for, og så må de strække reglerne. Hvis ikke reglerne kan indeholde det, så må vi lave dem om, siger Bjarne Laustsen.

Har allerede fundet en mester

Mathilde Friis har ikke bare fundet den rigtige fremtid og det rigtige fag med maleruddannelsen. Hun har også allerede fundet en mester, der vil ansætte hende som voksenlærling Derfor ærgrer det hende, at fire dages manglende ledighed skal stoppe hendes planer.

- Jeg forstår godt, at regler er regler, og at de skal følges, men der må også være en grænse. Fire dage - det virker bare grotesk, at fire dage skulle sætte en stopper for den drøm, jeg har om at blive maler, siger Mathildes Friis.

Efter at TV2 Nord og Bjarne Laustsen er gået ind i sagen har a-kassen nu ændret sin afgørelse. Det betyder, at Jobcenteret har godkendt Matilde Friis som voksenlærling alligevel.