Flere søger kræftrådgivning
Kræftens Bekæmpelses gratis rådgivningstjeneste i Aalborg har historisk travlt
Kræftens Bekæmpelses gratis rådgivningstjeneste har haft et travlt år.
- Du skal nok forberede dig på nogle hårde år. Du har kræft.
Stine Nicolajsen bliver stadig helt fjern i blikket, når hun genfortæller, hvordan hun modtog beskeden om sin brystkræft for mere end tyve år siden.
Allerede dengang kom hun i forbindelse med Kræftrådgivningen første gang:
- Dengang var folks reaktion sådan lidt: Har du virkelig brug for det? Nu er det helt accepteret, at man har brug for hjælp til at håndtere den slags store livskriser, forklarer hun.
Okay at bede om hjælp
Hos Kræftrådgivningen, der er en gratis rådgivningstjeneste fra Kræftens Bekæmpelse, viser årsrapporten fra 2019, at antallet af nordjyder, der har søgt rådgivning er steget med historiske 22% i forhold til året før. Her er man enige med Stine Nicolajsen:
- Det er jo en generel strømning i samfundet, at det er okay at bede om hjælp, når livet bliver for svært. Hos os oplever vi alt fra folk i voldsom krise over deres nye diagnose, til borgere der har brug for socialrådgivning til efterladte, der har mistet deres kære til kræft. Og de er alle sammen velkomne, forklarer rådgivningschef Claus Weilgaard.
Kræftrådgivningen ligger i Aalborg lige i nærheden af Universitetshospitalet og har normalt åben konsultation. På grund af Coronasituationen må man i øjeblikket ringe, før man møder op, men ellers er alt som det plejer. Rådgivningens konsulenter tæller alt fra psykologer over socialrådgivere til folk med egne kræfterfaringer.
- Ofte tænker man, at en kræftdiagnose er det samme som en dødsdom, men det er det jo ikke altid. Og når vi så lige har pustet ud sammen, kan vi begynde at tale om, hvad så nu? Hvad er det videre forløb og hvad skal der ske i behandlingen. Og hvad med mig som patient eller min familie, hvis jeg går hen og dør af det? Vi kan rumme det hele og alle er velkomne, forklarer Claus Weilgaard.
Tendensen er klar. Flere og flere benytter sig af muligheden for at søge rådgivning, når den frygtede sygdom kommer ind på livet.
Til tælling igen
For Stine Nicolajsen har turen ind gennem hoveddøren til Kræftrådgivningen udviklet sig til fast rutine.
Hendes brystkræft ramte hende for mere end tyve år siden og kostede hende det ene bryst.
Siden har hun fået fjernet det andet bryst og livmoderen, inden kræften slog til igen for få år siden og sendte hende til tælling på ny:
- Anden gang var det en knude under armen. Kemoterapien gav mig alvorlige bivirkninger og var flere gange tæt på at slå mig ihjel. I dag har kræften handicappet mig, og jeg er langtidssygemeldt. Det har givet nogle alvorlige livskriser, men Kræftrådgivningen har hjulpet mig med at holde fast i livet og sikre, at jeg ikke er blevet vanvittig i forløbet , slutter hun.