Fødeafdeling vil være bæredygtig: - Lidt ligeglade med det
Der er ikke længere plastikkrus og engangs liggeunderlag på fødestuerne i Aalborg.
På en af barselsstuerne ligger Thomas Friis Larsen med sin samlever Betina. Tirsdag blev de forældre for første gang til en lille pige. Og det skete på en fødeafdeling, der er mere bæredygtig end de fleste.
- Hvis jeg skal være ærlig, så er vi selvfølgelig glade for, de gør det, men et eller andet sted er vi lidt ligeglade med det. Det handler bare om, at vi har en god jordemoder og en god fødsel. Det er det vigtigste, og at pigen har det godt, siger Thomas Friis Larsen.
I løbet af det seneste år har fødeafdelingen på Aalborg Universitetshospital sparet 41.000 plastikkrus, 26.400 engangs plasticunderlag og 13.000 engangs nettrusser. Målet er, at CO2-aftrykket skal skæres ned.
- I princippet kan de fødende faktisk være ligeglade. De skal bare føle, de får den samme service og kvalitet, siger Line Hundebøl Nielsen, der er vicechefjordemoder.
Jeg kan se, at for nogle forældre betyder det rent faktisk noget, at vi ikke laver affald, hvis vi kan undgå det
Line Hundebøl Nielsen, vicechefjordemoder, Aalborg Universitetshospital
Opvaskemaskine og genbrugelige liggeunderlag
Fødeafdelingen har lavet flere tiltag af hensyn til bæredygtigheden. Men det er ikke noget, som forældrene til hospitalets årligt 3500 nyfødte børn, vil komme til at mærke.
- Det er jo ikke dårligere for de mennesker, der kommer og føder her. Det er bare bedre for de børn, der kommer ud herfra set i den lange bane, siger Line Hundebøl Nielsen.
De almindelige plastikkrus er blevet afskaffet, og så er afdelingens opvaskemaskine i stedet blevet taget i brug.
Derudover er liggeunderlagene til de fødende kvinder også blevet udskiftet.
- Før i tiden brugte vi plastikstykker, som kan suge og lagde dem ud på fødelejet. Når man føder kommer der fostervand og blod, så der bliver vådt.
- I løbet af en fødsel brugte vi i gennemsnit otte af dem. Og når de blev våde, så fyldte de rigtig meget i en skraldespand. Så vi tænkte; kan vi ikke gøre det bedre?
Og der fandtes en smartere løsning. I samarbejde med De Forenede Dampvaskerier blev der lavet et nyt liggeunderlag, der kunne vaskes og bruges flere gange.
- Vi kan se ved at skifte dem om, så CO2-reducerer vi 40 procent. Så det er helt vildt ved at lave sådan en lille ting, siger Line Hundebøl Nielsen.
Bæredygtighed matcher med nutiden
Det danske sundhedsvæsen udgør knap syv procent af Danmarks CO2-udledning. Og afdelingen i Aalborg vil gøre en indsats for, at det tal falder.
- Det betyder noget, fordi sygehuset sådan som helhed rigtig gerne vil gøre noget for bæredygtighed.
- Jeg kan se, at for nogle forældre betyder det rent faktisk noget, at vi ikke laver affald, hvis vi kan undgå det, siger Line Hundebøl Nielsen.
Hos det nybagte forældrepar er fødeafdelingens planer alligevel noget, som matcher med deres egne værdier.
- Vi tænker også på det i forhold til vores lille pige og købe genbrugstøj, så jeg synes, det er en god vej at gå, siger Thomas Friis Larsen.