Førende havforskere mødes i Aalborg - fiskeriformand er skeptisk

Førende havforskere samles i disse dage til Havforskermødet i Aalborg.

Hvordan sikres en fremtid, hvor fiskeriet forbliver levedygtigt, samtidig med at andre samfunds- og miljøhensyn også varetages? 

Det er spørgsmål som dette, der bliver debateret fra i dag og to dage frem, når Aalborg Universitet danner rammen om Havforskermødet.

En konference, hvor livet under overfladen i de danske farvande er på dagsordenen. 

Samler førende forskere

Blandt de 200 diskussionslystne deltagere er holdningerne til fremtidens danske farvande meget forskellige.

For Henrike Semmler Le, der er seniorrådgiver hos Verdensnaturfonden, er holdningen klar – jo mere vi passer på de danske farvande, jo bedre.


- De udfordringer, vi lige nu har med vores hav, betyder, at vi skal forbedre vores havnatur, siger hun.

Om Havforskermødet 2022

Aalborg Universitet er vært for dette års Havforskermøde 2022 fra 16. - 18. august. Tirsdag den 16. august er der fri adgang til paneldebatten om fremtidens fiskeri. Flere prominente navne indenfor bæredygtighed og fiskeri debatterer, mens forskere understøtter med informative oplæg og spørgsmål til debat. 

På dagsordenen ved konferencen er blandt andet bæredygtigt fiskeri. Her lægger både Danmarks Naturfredningsforening og Verdensnaturfonden op til, at op mod 30 procent af de danske farvande skal passes ekstra godt på i fremtiden.

- Det handler ikke kun om at udpege områder. Biodiversiteten skal være bedre, og det handler også om at begrænse visse aktiviteter meget, siger Henrike Semmler Le.

Fiskere sætter hælene i

På havnen i Strandby, langt fra powerpoint-slides og auditorier i Aalborg, er planerne om endnu flere restriktioner for fiskeriet ikke noget, der imponerer.

- Det er worst case scenario. Så er der ikke noget tilbage at drive fiskeri på. Så er det, at vi står i den situation, hvor vi ikke kan sørge at levere gode råvarer, siger Claus Hjørne Pedersen, der er formand for Strandby Fiskeriforening.

For i en tid, hvor fiskekvoter og kameraovervågning er realiteter, og havvindmølleparker står til at optage masser af plads til havs i fremtiden, er tiden ikke til flere benspænd for erhvervet, mener den lokale fiskeriformand.

- Politikerne er nødt til at tænke fiskeriet ind i det her. Og de må ikke tænke os ud af det ved at kræve for meget af os, fordi vi har behov for plads, siger han.

Tilbage i Aalborg er det 21. gang, at et dansk universitet danner rammen om Havforskermødet. Men hvor interessekonflikten om de danske farvande næppe bliver løst på konferencen, er den alligevel et vigtigt forum, når det kommer til blandt andet fiskeriet.

- Hvis vi skal have noget viden, som gør os i stand til at træffe de rigtige beslutninger og finde de løsninger, der virker, så er der tit og ofte behov for ny viden. Netop dét er noget, som de folk til konferencen her skaber, siger lektor i Centre for Blue Governance på Aalborg Universitet, Troels Hegland.




Seneste nyt

fra Nordjylland