Sascha er presset af inflation: - Jeg frygter, min husleje stiger

Regeringen foreslår nu et midlertidigt loft over huslejestigninger, der skal forhindre huslejepriserne i at stikke af.

Når 23-årige Sascha Jensen tager på indkøb, kommer der ikke så meget kød i kurven, som der tidligere gjorde. Saschas økonomi er presset af de stigende forbrugerpriser. Hun bor til leje for 3500 kroner om måneden i en lejlighed på 33 kvadratmeter, og lige nu frygter hun en huslejestigning.

- Jeg tænker sgu over det i hvert fald et par gange om dagen. Hvad skal jeg gøre, hvis det hele stiger for meget, og hvad hvis mine venner ender som hjemløse eller er nødt til at flytte hjem til deres forældre igen. Jeg synes, det er mega bekymrende, siger Sascha Jensen, der bor i Aalborg.

Video: Se indslaget med Sacha herunder

Loft over huslejestigninger

Hvis en lejlighed er bygget efter 1991 eller er nyrenoveret, så må en privat udlejer lade huslejen stige det samme som den årlige inflation. Og den er lige nu på næsten ni procent. Derfor er der lejere, der står overfor nogle meget store huslejestigninger. Det vil regeringen sætte en stopper for. De foreslår, at huslejen midlertidigt maks må stige fire procent over to år.

- Vi står i den situation lige nu, at nogen af landets lejere næsten får dobbelt inflation, forstå mig ret. De oplever det både, når de går ned i supermarkedet, hvor smør og mælk er blevet dyrere. Hvis huslejerne stiger så meget, som der nogen steder er lagt op til, så vil det for nogen betyde at de ikke længere har råd til at betale huslejen, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Hans Andersen er en af de største private udlejere i Aalborg. Han har valgt, at hans lejligheder i øjeblikket kun stiger med det halve af, hvad inflationen er. Han erkender, at hans udgifter ikke er steget lige så meget som inflationen, så det dermed vil være urimeligt at lade lejen stige lige så meget som hele inflationen. Alligevel mener han ikke, at regeringens forslag er rimeligt overfor udlejerne.

- Priserne stiger jo, når vi skal renovere. Omkostninger på fællesarealer stiger, så inflationen smitter også af på vores omkostninger, siger Hans Andersen.

Tilbage til de gamle regler

Lovgivningen om at huslejen skal reguleres efter Nettoprisindekset trådte i kraft i 2015, hvor inflationen var lav. Før den tid kunne private udlejere lave såkaldte trappe-huslejer, hvor huslejen steg en fast procentsats på omkring eksempelvis to procent hvert år uafhængigt af inflationen. Den model vil Hans Andersen gerne have tilbage.

Organisationen Danske Lejere ønsker sig ikke tilbage til tiden med trappe-huslejer, fordi det ofte betød, at lejen steg mere end inflationen, da inflationen var lav. Driftschef i Danske Lejere, Jørgen D. Jensen, hilser dog loftet over huslejestigninger velkomment, for der er nordjyske lejere, der er økonomisk klemte.

- Vi ser folk, der bliver pressede i de nyere byggerier, men vi ser jo så også udlejere, der tager hensyn til det og lader være med at bruge retten til at sætte lejen op, siger Jørgen D. Jensen.

Aalborg-lejere er ikke så hårdt ramt som københavnere

Aalborg er ikke lige så hårdt ramt af huslejestigninger, som Københavnsområdet. I Nordjylland er det flere steder svært at få lejet lejligheder ud, og det har betydning for, hvor meget udlejerne sætter huslejen op.

- Udlejerne heroppe er jo nødt til at tænke sådan, at det ikke er nok, at vi kan forlange det her. Vi skal også kunne få nogen mennesker til at bo der, hvis vi gør det, siger Jørgen D. Jensen.

Sascha Jensen siger, at hun kender flere, der har været nødt til at flytte, fordi de ikke længere har råd til at betale huslejen. Sascha Jensens egen udlejer har holdt igen med at sætte lejen op. Alligevel frygter hun, at hun ikke kan blive ved med at have råd til at bo i Aalborg.

- Det er jo heldigvis til at overleve lige nu, men hvis det bliver ved, så kan jeg blive nødt til at flytte langt udenfor byen, men det kommer ikke til at gøre nogen forskel, for så skal jeg bruge penge på transport i stedet for, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland